USKORO NOVI ZAKON O SIGURNOSTI POMORSKE PLOVIDBE

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 21. ožujka 2012. - 10:04
Autor: 

Udruženje pomorskih kapetana trgovačke mornarice Crne Gore uputilo je niz primjedbi i sugestija Ministarstvu pomorstva i saobraćaja na nacrt novog crnogorskog Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe koji je trenutno na javnoj raspravi.
Kapetani, prema riječima tajnika Udruženja Ladislava Vukovića, nude ruku saradnje Ministarstvu pomorstva kako bi se materija koju treba da reguliše novi zakon pripremila na najbolji mogući način. Dvije glavne sugestije koje je struka uputila resoru ministra Andrije Lompara su da u novom zakonu treba jasno propisati da se u slučaju da nacionalno zakonodavstvo na precizan način ne reguliše odredjene pojave, mora obezbijediti direktna primjena medjunarodne legislative i internacionalnih konvencija, dok je druga sugestija da bi umjesto sa više manjih zakona, kompletnu oblast koja se tiče mora, plovidbe i sa tim povezanih djelatnosti, trebalo regulisati jednim većim Pomorskim zakonikom.

Inače, u Udruženju pomorskih kapetana trgovačke mornarice Crne Gore pored pravnih normativa i konvencija, redovno prate i najnovija ekonomska dešavanja na svjetskom pomorskom tržištu. Gost naše emisije „Neptun" kapetan Ladislav Vuković kaže da su vozarine veoma niske i bez najave da bi se stanje po tom pitanju u skorije vrijeme moglo promijeniti na bolje. Sa druge strane, niske vozarine, veliki broj brodova i malo raspoloživog tereta produkovale su pad cijena novih, a posebno polovnih brodova, pa je sada pravo vrijeme za kupovinu i obnovu flote. To je naprimjer, uradila kompanija „Dabinović" iz Monaka koja je upravo prodala 28 godina stari bulkcarrier „Perast" nosivosti 29 tisuća tona, i zamijenila ga kupovinom polovnog handy size bulkcarriera „Lavieen Rose" starog 11 godina. Novonabavljeni brod nosivosti skoro 32 tisuće tona dobio je ime .„Boka".
S.L.

Audio: Kapetan Ladislav Vuković