"PRILOG POVIJESTI HRVATA GORNJE I DONJE LASTVE"

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 10. ožujka 2013. - 11:56
Autor: 

Sinoć je u Domu kulture "Josip Marković" predstavljena knjiga "Prilog povijesti Hrvata Gornje i Donje Lastve" autora Đura Vidmarovića, profesora iz Zagreba. Radi se o značajnom izdanju koje otkriva i podsjeća na zanimljive, ali i fascinantne činjenice iz prošlosti Hrvata u Lastvi. Organizator sinoćnje promocije ujedno i nakladnik knjige je Hrvatska krovna zajednica "Dux Croatorum".
Na početku i na kraju večeri nastupala je klapa "Veterani vazda mladi". Voditelj programa bio je Adrijan Vuksanović koji je rekao da Vidmarovićeva knjiga ne govori samo o prošlosti, nego je ona i znak za sadašnji trenutak. "Kad se upoznamo s činjenicom da je do svršetka II. svjetskog rata u Gornjoj Lastvi izvedeno preko pedeset kazališnih premijera, onda samo taj mali detalj oduševljava i stavlja do znanja da su Hrvati na ovom području vodili intenzivan kulturni život. Ovo je sedma knjiga u nakladi Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum", koja je pravi kulturni reprezent hrvatskog puka. Ponavljam ono što sam rekao s ovog istog mjesta, prije godinu dana, naša prošlost nije naš problem, već naš ponos!", rekao je Vuksanović.

Nazočnima se obratio i predsjednik Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum" Zvonimir Deković zahvalivši Fondu za manjine Crne Gore i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske što su omogućili tiskanje knjige te je pri tom naglasio: "Siguran sam da ćete na stranicama ove knjige pronaći puno podataka iz prošlosti Lastve koje do sada niste znali, a koji će vas oduševiti. Jednoga dana, ako se netko odluči pisati monografiju, knjiga Đura Vidmarovića bit će dobar prilog tomu."
Publici se potom obratio i mr. Miomir Abović, predavač na Univerzitetu Mediteran u Podgorici, a koji je podrijetlom iz Gornje Lastve. Profesor Abović je u svom govoru podsjetio kako se radi o trećoj knjizi s temom povijesti Hrvata izdanoj u posljednjih godinu dana. "Bez ikakvog pretjerivanja možemo tvrditi da ovakvu razinu spisateljske produktivnosti, koja je rezultat i pokazatelj vođenja računa o vlastitoj tradiciji nemaju ni mnogo veće, razvijenije i bogatije sredine. Ta konstanta i kod Lastovljana kroz stoljeća živa potreba za kulturom i oplemenjivanjem života jest jedna od centralnih tema ove knjige. Veoma je zanimljivo poglavlje o glagoljskom misalu u crkvi u Gornjoj Lastvi jer se radi o artefaktu koji ukazuje na potpunu uklopljenost Lastovljana u prošlosti u cjelinu hrvatske kulture", rekao je Abović.
Na koncu se brojnim posjetiteljima obratio i sam autor, Đuro Vidmarović: "Bavim se četrdeset godina fenomenom naše dijaspore i moram reći da je po prvi put hrvatska zajednica u jednoj demokratskoj državi, kakva je Crna Gora, dobila i zastupnicu u Parlamentu i ministricu u Vladi i to vlastitim biračkim tijelom. To je od iznimne važnosti za Hrvate u Crnoj Gori kojih nema ni jedan posto. Radi se o vrlo maloj zajednici, arhipelaški lociranoj. Hrvati u Crnoj Gori nisu nikada bili remetilački faktor i uvijek su radili u interesu Crne Gore. Dali su svoj doprinos u stvaranju njene neovisnosti. Ovo sam želio posebno istaći na promociji ove knjige, u prisustvu ovoliko velikog broja ljudi, što je neuobičajeno za jednu promociju knjige. Fasciniran sam Gornjom Lastvom, imao sam jedinstvenu priliku biti i na proslavi 600 godina
crkve u Gornjoj Lastvi. Oko 60 posto kulturne baštine Hrvata u Boki UNESCO je stavio pod zaštitu. Nema sličnog primjera u svijetu. Gornja i Donja Lastva su fenomeni. Ova knjiga upravo to pokazuje!" Vidmarović je rekao da je lako pisati o Kotoru ili recimo Prčanju gdje postoje dostupni arhivski podaci o tim prepoznatljivim kulturnim sredinama. Ali, Gornja i Donja Lastva, iako seoske sredine, ipak su dostigle kulturnu razinu usporedivu s nekim većim središtima. Zaintrigirao je podatak da bi arhiva u Veneciji mogla dati neke korisne i zanimljive poglede na lastovsku povijest. Također je istaknuto da ova knjiga ne pretendira cjelovitosti zbog čega i nosi u naslovu riječ prilog, te da će vjerojatno poslužiti nekom kasnijem pisanju o povijesti Gornje i Donje Lastve.
Na sinoćnjoj promociji, pored velikog broja posjetitelja, nazočili su i konzul gerant Republike Hrvatske u Kotoru Andre Santini, ministrica u Vladi Crne Gore i predsjednica HGI-a Marija Vučinović, zastupnica HGI-a u Skupštini Crne Gore Ljerka Dragičević, ravnatelj Fonda za nacionalne manjine Crne Gore Safet Kurtagić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Miroslav Franović, donjolastovski župnik don Dejan Turza i predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore Mirko Vičević.
Svi posjetitelji na koncu su dobili besplatan primjerak knjige, a autor je napisao i više desetaka posveta.
Audio: Mr. Miomir Abović

Audio: Prof. Đuro Vidmarović