PREDSTAVLJEN "HOMMAGE NJEGOŠU" U MUZEJU MIMARI

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 04. travnja 2013. - 23:57
Autor: 

Manifestacija "Hommage Njegošu" svečano otvorena večeras u zagrebačkom Muzeju Mimari, koju su u povodu obilježavanja dvjestote godišnjice rođenja crnogorskog književnika, pjesnika i vladara Petra II. Petrovića Njegoša organizirale Nacionalna organizacija Crnogoraca u Hrvatskoj i Koordinacija vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH, predstavila je u Zagrebu njemu posvećeno stvaralaštvo hrvatsko-crnogorskog umjetnika Dimitrija Popovića.

Riječ je o projektu koji je dio manifestacija kojima Crna Gora u ovoj godini obilježava važan jubilej posvećen ključnoj povijesnoj ličnosti, filozofu, pjesniku i vladiki Petru II. Petroviću Njegošu (1813.-1851), smatranim zaslužnim za sekularizaciju Crne Gore.
"Obljetnica koju danas obilježavamo postoji zato što djelo i misao Petra II. Petrovića Njegoša i danas inspirira nove generacije", kazala je u uvodnom govoru hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. "Njegovo djelo poseban je tip autorstva koje nam i danas govori da moramo razmišljati o svijetu u kojemu živimo, da - želimo li misliti o budućnosti, moramo raditi danas, da ako hoćemo misliti o 'onostranome', moramo raditi i s 'ovostranim'", kazala je ministrica. Takva je i simbolična poruka Popovićeva rada: ono nas nagovara na promišljaj, da razmislimo o sebi, o temeljnim principima, poručila je.
Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vijeća Crnogoraca Radomir Pavićević kazao je da je održavanje takvih skupova svjedočanstvo zajedničke budućnosti temeljene na međusobnom obogaćivanju i gradnji mostova suradnje hrvatskog i crnogorskog društva i kulture. "Njegoš pripada nama, ne samo kao Crnogorcima i hrvatskim građanima, nego prije svega kao Europljanima", kazao je Pavićević.
U središtu manifestacije "Hommage Njegošu" nalazi se Popovićeva monumentalna spomenička skulptura "U slavu Njegoševe misli", inspirirana Njegoševom poetsko-filozofskom i vjerskom mišlju. Izrada skulpture financirana je donacijama članova Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i prijatelja Crne Gore i bit će darovana gradu Cetinju, staroj crnogorskoj prijestolnici, kamo se seli u svibnju.
Paralelno s predstavljanjem skulpture otvorena je i Popovićeva izložba "Misterijum luče mikrokozma", ciklusa radova inspiriranih Njegoševim slavnim spjevom, koja će biti otvorena u predvorju Muzeja Mimare do 14. travnja.
Svečanosti su nazočili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović, te veleposlanik Crne Gore u Hrvatskoj Igor Građević.
Mićunović je istaknuo kako se takvim projektima intenzivira prijateljstvo i bliskost Hrvatske i Crne Gore. Najavio je definiranje trogodišnjeg programa suradnje na kulturnim projektima između Hrvatske i Crne Gore, namijenjen afirmaciji i promidžbi kulturnog stvaralaštva dviju zemalja.
Projekt "Hommage Njegošu" ostvaren je u suradnji s veleposlanstvom Crne Gore u RH i Muzejom Mimara, a održava se pod pokroviteljstvom hrvatskog Ministarstva kulture.
Pored ciklusa radova inspiriranih Njegoševim slavnim spjevom, nakon predstavljanja projekta "Hommage Njegošu" održan je i književni skup na kojemu su predstavljene tri Njegošu posvećene knjige - "Njegoš i Hrvati" skupine autora, te likovna monografija "Misterijum Luče mikrokozma", koja predstavlja Popovićev ciklus inspiriran Njegošem, i pripovijetka "Luča Njegoševe noći" Dimitrija Popovića, u kojoj autor izlaže osobno čitanje Njegoševa spjeva "Luče mikrokozma".