VANDALI OŠTETILI DRVORED PALMI U TIVTU

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 21. siječnja 2014. - 16:12
Autor: 

Nepoznati počinioci nepovratno su oštetili reprezentativni drvored lepezastih palmi u Ulici Druge dalmatinske brigade u Tivtu. Dvadesetak sadnica palmi starih desetak godina oštećene su na do sada nezabilježen i veoma zloban način – paljenjem njihovog središta upaljačem.
„Prema riječima očevidaca, u pitanju su neke mladje osobe kojesu u sred dana, upaljačem spalile centralne djelove gotovo svih palmi. Riječ je o vrsti tzv. hamerovcu koja ima svojevrsne dlake po deblu, koje su vandali palili i sad imamo situaciju da novi listovi i grane koje izbijaju su žuti i vrlo se lako mođe destiti da te palme uginu."-kazala je diplomirani inženjer hortikulture Tanja Krstović, rukovodilac Službe gradskog zelenila u JKP Tivat.

Iako se sam atak na palme dogodio prije dvadesetak dana, šteta je tek sada postala uočljiva jer se suše centralni listovi i grane na većini od dvadesetak vrijednih sadnica na zelenoj površini u Ulici Druge dalmatinske brigade na potezu od zgrade Vodovoda prema skveru kod stare zgrade Općine Tivat.
Novi slučaj uništavanja gradskih zelenih površina na do sada nezabiljen način, u Tivtu se desio iako je u tom gradu posljednjih godina napravljen osjetan pomak na bolje kada je ekološka svijest gradjana u pitanju. Pojedinci ipak, ne odustaju od svojih destruktivnih namjera kojima devalviraju trud zaposlenih u Gradskom zelenilu i atakuju na životnu sredinu. Prema riječima Krstovićeve, to je u proteklom periodu bilo posebno izraženo u velikom Gradskom parku gdje su vandali krali tek posadjene nove biljke ili ih samo čupali, a dešavalo se da i tek posadjeno novo mlado drvo, bude prelomljeno na pola nakon samo par dana.
Prije par dana djeca su oštrim predmetima zarezala i uništila i veći broj sadnica biljaka na zelenom pojasu uz Jadransku magistralu u blizini zgrade tivatske policije.
Iz Službe Gradskog zelenila apelovali su na sve na građane da reaguju ili odmah prijave kada primjete da se biljke uništavaju jer to nanosi štetu kako životnoj sredini, tako i opštinskom budžetu iz koga se izdvaja novac za uredjenje i ljepši izgled grada.
S. Luković