Grlić Radman - snažna podrška Hrvatima i njihovim predstavnicima u Crnoj Gori

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 04. lipnja 2020. - 15:03
Autor: 

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman danas je sa suradnicima posjetio predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori. Ovo je prvi ministrov posjet Crnoj Gori, koji će se nastaviti u Podgorici. 

Prije posjeta Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, hrvatsko izaslanstvo posjetilo je Kotor, tj. Kotorsku katedralu, gdje su se susreli s barskim nadbiskupom i apostolskim upraviteljem Kotorske biskupije Rrokom Gjonlleshajem. 

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore  Zvonimir Deković upoznao je gospodina Grlića Radmana s radom HNV- a, brojnim aktivnostima hrvatske nacionalne manjine, kao i s naporima koje zajednica ulaže na očuvanju kulturne  Hrvata i svega što čini hrvatski identitet u Crnoj Gori. Također je istakao značaj zalaganja hrvatske manjine  za  promicanje i njegovanje svoje baštine kao autohtoni narod na ovim prostorima. 

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović je izrazio zahvalnost na dolasku ministra Grlića Radmana te istakao zadovoljstvo brojnim prethodnim susretima s hrvatskim dužnosnicima. Vuksanović se osvrnuo na status Hrvata u Crnoj Gori te na bogatu kulturu i tradiciju, koja ne može opstati ukoliko se ne zalažemo za očuvanje istog. Zahvalio je Republici Hrvatskoj na potpori Hrvatima u Crnoj Gori, kao i svesrdnoj pomoći samoj Crnoj Gori na njenom europskom putu. Na te riječi osvrnuo se ministar Grlić Radman koji je rekao kako će se uvijek truditi skrbiti o potrebama hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori te da će Crna Gora od Hrvatske uvijek imati potporu, posebno na europskom putu. 

Nakon službenog susreta ministar Grlić Radman je u izjavi za medije kazao da su Crna Gora i Republika Hrvatska dvije prijateljske zemlje, pri čemu je naglasio da iskazuje punu potporu Hrvatima u Crnoj Gori i njihovim predstavnicima koji ulažu napore u očuvanju hrvatskog identiteta, a na korist i same Crne Gore.

Današnja posjeta predstavlja nastavak dobrog kontinuiteta, koji se ogleda u uzajamnim posjetima i jačanja veza između Crne Gore i Hrvatske.  

Susretu je su nazočili: veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić; konzul savjetnik u kotorskom Konzulatu Marijan Klasić;  potpredsjednik Općine Tivat Ilija Janović; dopredsjednica HNV-a Ljerka Sindik; gospođa Iva Ivanić-Pavković, druga tajnica iz Veleposlanstva RH u Crnoj Gori. 

S ministrom Grlićem Radmanom bili su: Andreja Metelko Zgombić, državna tajnica; Vladimir Drobnjak, veleposlanik, savjetnik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske; Stribor Kikerec, pomoćnik ministra za JIE; Ivan Mašina, savjetnik ministra; Lovorka Šimičević, glasnogovornica; Jadranka Bošnjak, voditeljica Službe za kandidate i potencijalne kandidate za EU.

Također su razmijenjeni prigodni darovi. 

Više o svemu poslušajte u audio zapisu, u kojem se ministar Grlić Radman osvrnuo na šestomjesečno presjedanje Savjetom EU, putu Crne Gore ka EU te na dobru suradnju Crne Gore i Hrvatske.

Audio: 
Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman