Kultura sjećanja: “Morska priča” Dalibora Ševaljevića

Time to read
3 minutes
Read so far

Utorak, 23. travnja 2019. - 9:07
Autor: 

“Fotografija je priča koju ne mogu da ispričam riječima”

                                                                Destin Sparks

 

Od njenog samog nastanka 1839. godine pa sve do danas, fotografija je mijenjala i mijenja način na koji percipiramo pojave i svijet oko sebe. Otkriva nam stvari koje ni ne primjećujemo u svakodnevnom životu i pomaže nam da dokumentiramo ljude i događaje te ih tako spasimo od zaborava.

Dalibor Ševaljević, fotograf iz Tivta, umjetničkom fotografijom počeo se baviti 2006. godine. Od tada dokumentirao je svoja istraživanja različitih pojava, situacija, ljudi, pa i sitnih gotovo nebitnih detalja, smatrajući da svaka umjetnička fotografija mora da ima svoju priču. Fotografije koje je pravio nastale su iz stvarnog života, njegovog okruženja, pažljivim odabirom, jer ipak je njegova odluka što će biti dio kadra, a što ne. Teme njegovih fotografija su različite; svakako Dalibor kreira neočekivano, mijenja kontekste, nepoznato pretvara u poznato i obrnuto, stvarajući autorsko vizualni rukopis. Fotografije koje su posebno zanimljive kako njegovim kolegama, tako i kritičarima i promatračima su fotografije s jedrenja. Sa sportskom fotografijom se upoznao iz potrebe da proba nešto drugačije. Pejzaži su ga u tom periodu već zanimali, a ova vrsta fotografije neodvojiva je od pejzažne fotografije. Već deset godina Dalibor fotografira regate u Boki, i vrlo je interesantno sagledati progres koji se desio u tom vremenskom intervalu. Težnju za umjetničkim izražavanjem realizirao je mijenjanjem perspektive, a samim tim promijenio je i promatračevu percepciju stvarnosti. Na njegovim fotografijama često je prisutan odabir nekog  detalja, naizgled sasvim običnog, premda pun nekog značenja koje tek čeka da bude otkriveno. Osim u Boki, jedrenja je profesionalno fotografirao u Hrvatskoj i Švicarskoj. Prvenstvo Švicarske u jedrenju (jedrilica/klasa blu 26) u gradu St. Moritz koje se održavalo 2016. godine, smatra nezaboravnim iskustvom. Upravo tada je upoznao neke od najboljih europskih fotografa, koji se bave isključivo fotografiranjem jedrenja. Dalibor često naglašava da je to iskustvo intenzivno utjecalo na njega, na njegov rad i da mu je proširilo vidike. Danas Daliborove fotografije dovedene su do tehničke perfekcije, i ispunjavaju sve uslove dobre umjetničke fotografije (pravilno kadriranje, centar interesa kompozicije, post produkcija…) Po njegovom mišljenju najinteresantnije je fotografirati dvobojsko jedrenje (Match race), vrsta jedrenja u kojem se natječe svaki tim sa svakim. Misli da je ovo najdinamičnije jedrenje s puno nepredvidljivih situacija tako da se mora biti brz na okidaču. Također koncentracija sve vrijeme mora biti na visokoj razini ako želi napraviti neku vanserijsku fotografiju. Kao oficijalni fotograf Porto Montenegro jaht kluba, imao je  mogućnost fotografirati nekoliko europskih prvenstava koja su se održavala u Tivatskom zaljevu. Tako je fotografirao vrlo zanimljive dvoboje. Što su bolji jedriličari i ujednačeniji dvoboj to je za njega bilo i interesantnije fotografirati takve mečeve. Više puta je izlagao u Europi na grupnim izložbama na temu jedrenje i sport. Krajem 2018. na Foto natječaju “Jedra Kvarnera“ u Rijeci dobio je diplomu za “zapažanje skladnih kolorističkih vrijednosti u fotografiji“. Fotografija je nastala na otvorenom moru ispred Luštica Bay kompleksa.

Pored aktivnog bavljenja fotografijom Dalibor je i inicijator izložbe “Dokumentarna fotografija Crne Gore” za koju se svi nadamo da će u bliskoj budućnosti postati festival fotografije po kome će Crna Gora postati prepoznatljiva.  Prva izložba koja se održala 2015. godine u Podgorici u Udruženju likovnih umjetnika Crne Gore, gdje se odazvao veliki broj crnogorskih autora. U međuvremenu mr. Lazar Pejović je za sve zainteresirane fotografe održao predavanje na temu Koncept u suvremenom dokumentarnom izrazu. Ovo predavanje je trajalo šest mjeseci i puno je utjecalo na kvalitetu druge izložbe Dokumentarne Fotografije Crne Gore koja se 2018. održala u Muzeju i galeriji Tivat.

Na kraju, Daliborova priča o fotografiji je jedinstvena, specifična, govori o tome kako nastaje i što za njega ona određuje. Trenutak  stvarnosti je zabilježen fotoaparatom, ali već u idućem momentu on postaje prošlost i trenutak koji se više neće ponoviti. S obzirom na to da je prošlo dovoljno vremena, i da je prikupljeno dovoljno materijala u zadnjih deset godina, u skorije vrijeme očekujemo Daliborovu petu samostalnu izložbu, a po prvi put na temu jedrenje/more.

Dalibor Ševaljević, rođen 1982.godine. U ožujku, 2006. završio mentorski tečaj fotografije kod profesora Lazara Pejovića i fotografa Duška Miljanića, koji je organizirao Foto kino i video klub Podgorica. Iste godine jedan Daliborov rad je ušao u selekciju Prvog međunarodnog salona fotografije u Podgorici lipanj/srpanj 2006. godine.  Daliborova prva samostalna izložba je bila u rodnom gradu Tivtu 2007. godine; izložba je bila tematskog tipa sa 16 fotografija iz seta modnih fotografija nastalih 2006.-2007. godine. Nakon toga je izlagao grupno u Crnoj Gori i po svijetu na raznim izložbama. 2015. godine Dalibor je bio inicijator i organizator izložbe “Dokumentarna fotografija Crne Gore” u okviru Underhill Fest-a, na kojoj se predstavilo preko 20 crnogorskih fotografa. Ovo je bila prva grupna izložba crnogorskih dokumentarnih fotografa kod nas na kojoj je i Dalibor izlagao. 2016. godine Dalibor je imao dvije samostalne izložbe i to jedna u Tivtu – Porto Montenegro, a druga u Perastu – Muzej grada Perasta. Obje izložbe su bile iz ciklusa - Crnogorski pejzaži. 2017. godine ima četvrtu samostalnu izložbu u Podgorici u Galeriji “Koncept”, gdje je izlagao radove iz ciklusa “Love Affair”. Do sada je izlagao na preko 30 grupnih izložbi u regiji i Europi.

Povjesničarka umjetnosti Marija Saičić