Održana izložba "Tradicionalni motivi hrvatskog pletera u ručnim radovima"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 31. siječnja 2022. - 10:27
Autor: 

U Domu kulture Josip Marković u  Donjoj  Lastvi, sinoć je održana izložba "Tradicionalni motivi hrvatskog pletera u ručnim radovima", koja je dio istoimenog projekta koji se održava u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Projektom „Tradicionalni motivi hrvatskog pletera u ručnim radovima“ prezentirani su elementi hrvatske tradicionalne kulture kroz prikaz motiva hrvatskog pletera izrađenog na raznim upotrebnim predmetima.

Hrvatski pleter svojstven je starohrvatskoj kulturi i nerazdvojni je pratilac hrvatske povijesti i značajan element obilježja hrvatske zajednice u Boki kotorskoj.

Pleterni ukras gotovo jedini je ukras starohrvatskih crkava od 9. do 11. stoljeća.
To je najčešće pletenica od tri trake – troplet, ali pojavljuju se ukrasi i s dvije ili samo jednom trakom. Iz crkava prešao je na svečane povelje, grbove i slično te ga se smatra izrazitim nacionalnim znakom i hrvatskom posebnošću.

Realizacija ovog projekta je koncipirana na predstavljanje hrvatskog pletera kroz radionice ručne izrade pletera i izložbenu promociju ručnih radova polaznika radionica.

Kroz upoznavanje s jednim od najstarijih hrvatskih nacionalnih simbola: pleterom sudionici radionica su se upoznali i s detaljima vezanim za tradicionalne zanate ručnog rada koji su neizostavni dio baštine područja Boke kotorske.

Ručne radove polaznika radionica predstavili su članovi Amaterskog kazališta Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.