Predstavnici Hrvata iz Crne Gore na Forumu Hrvatske matice iseljenika

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 07. prosinca 2021. - 10:45
Autor: 

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika jučer je održan  26. Forum hrvatskih manjina, koji je okupio veliki broj sudionika. U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića nazočio je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, a izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića Neven Pelicarić. Ministar Grlić Radman je u izlaganju predstavio  magistralan put u očuvanju kulture i identiteta Hrvata u iseljeništvu, kao i diljem svijeta. On je istakao i da Vlada, čiji je član, nesebično ulaže napore u zaštiti hrvatskih interesa u zemljama u kojima je prisutna naša manjina. Ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske nazočne je pozdravio Milan Bošnjak.

Na Forumu Matice iseljenika sudjelovali su predstavnici Hrvata iz Crne Gore, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, kao i predsjednik HGI  - ja Adrijan Vuksanović  i dopredsjednik  Ilija Janović.

Deković je u izlaganju imao osvrt na povijesnu pozadinu života i rada hrvatske organizirane zajednice, s akcentom na sadašnji društveno - politički trenutak.

Vuksanović je govorio o problemima i izazovima s kojima se suočavaju Hrvati u očuvanju identiteta, kao i neophodnosti političkog djelovanja.

Janović je iznio zanimljive specifičnosti Bokokotorskog zaljeva, kao i statističke podatke vezane za hrvatski puk.

Protekli događaj je na korist hrvatskog zajedništva i buduće suradnje među Hrvatima diljem svijeta.