Programi europske teritorijalne suradnje i kreativne industrije predstavljeni u Kotoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 18. prosinca 2015. - 15:27
Autor: 

XVII. plenarna sjednica Foruma jadransko-jonskih gradova održana je danas u crkvi sv. Pavla u Kotoru, s temom: EUSAIR – Programi europske teritorijalne suradnje i kreativne industrije – iskorak ka konkretnom lokalnom ekonomskom razvoju.

Domaćin plenarne sjednice, dr. Aleksandar Stjepčević pozdravio je nazočne i sluižbeno otvorio Sjednicu istakavši  da Jadransko-jonski makroregion predstavlja novi oblik suradnje između regije u Europi koji otvara različite mogućnosti korišćenja postojećih instrumenata EU fondova.

Strategija Jadranskog Jonskog regiona, sa svojim strateškim prioritetima, predstavlja i značajan okvir za kreiranje razvojne politike Crne Gore od nacionalnog do regionalnog, odnosno lokalnog nivoa. Crna Gora, na svom snažnom putu integrisanja u Evropsku Uniju, želi da, poštujući svoje unutašnje specifičnosti i razvojne potencijale, uskladi svoju razvojnu politiku sa politikom u EU, još u najranijoj fazi.Nacionalni, krovni starteški i relevantni sektorski dokumenti Crne Gore, usaglašeni sa odgovarajućim politikama u EU, predstavljaju značajno usmjerenje za razvoj na lokalnom nivou, ali i putokaz u kom se mogu značajni potencijali ostvariti i na regionalnom nivou….

KOTOR i oblast Boke Kotorske predstavlja jedno od najrazvijenijih i najkonkuretnijih područja u Crnoj Gori imajući u vidu demografske i obrazovane potencijale, osnovnu infrastruktura i poslovnu infrastrukturu, razvijenost preduzetništva i investicija, kao i nivo razvijenosti zdravstva i kulturne potencijale i bogato istorijsko nasleđe.

U tom smjeru, cjelogodišnji turizam i povećanje dolazaka van sezone potrebno je promovisati u akcionim planovima teritorijalnog razvoja u implementaciji evropske Strategije za Jadranski i Jonski region”.

Po riječima Stjepčevića neophodno je udruživanje svih pojedinaca, poduzetnika i partnera da svojim resursima budu usmjereni ka promoviranju Kotora kao centra za razvoj kreativne industrije.

U tom smislu, svi zajedno moramo da težimo, da Forum jadranskih i jonskih gradova bude značajno podržan iz evropskih međunarodnih fondova za projekte i inicijative koje su u skladu sa planom i programom Foruma, a čime će se i dalje promovisati inovativne forme decentralizovane saradnje i partnerstva između lokalnih vlasti zemalja članica”, poručio je Stjepčević.

 

Generalna sekretarka FAIC-a, Ida Simonella kazala je da Jadransko-jonska makroregija broji 61 gradova članica u ukupno 8 zemalja. Stremeći da veliku pažnju posvete mladima, u lipnju 2016. Godine bit će održane II. Olimpijske igre za mlade. Prve takve igre su održane u Ankoni 2014. godine.

“Tom događaju prisustvovalo je hiljadu sportista, a od njih-150 bilo je iz Crne Gore. Naš veliki uspjeh ogledao se i u činjenici da smo tadašnje takmičenje organizovali u 12 različitih sportskih disciplina. Preporuka Evropske komisije bila je da proširimo aktivnosti putem sporta, a to je i naša misija, dakle, da omogućimo bolju koheziju među svim gradovima i unaprijedimo projektne aktivnosti koje već zajednički realizujemo. Uvod u nove Olimpijske igre biće događaj koji se planira 2016. godine u Dubrovniku, a naša ideja je i da priredimo zimsko izdanje Olimpijskih igara za mlade” rekla je Simonella.

Generalni direktor Generalnog direktorata za multilateralne poslove u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Milorad Šćepanović, koji je također nazočio Sjednici, istakao je spremnost Vlade CG da moralno i financijski pruže potporu u kreiranju i implementaciji projekata kako bi se što više iskoristila sredstva iz IPA projekata.

“Naša zemlja je zainteresovana za sve te oblasti, a u ovom momentu više smo angažovani sa Grčkom oko plave ekonomije koja podrazumijeva pomorstvo i ribarstvo. Ali treba napomenuti da su šansa i komparativna prednost Crne Gore i na strani turizma. Naša zemlja je i prije obnavljanja nezavisnosti, a u ime prethodne državne zajednice bila pionir u poslovima vezanim za jadransko-jonski region. Na nivou Vlada se utvrđuju strategije i stvaraju pretpostavke i svakako je da konkretna pomoć gradovima u Crnoj Gori svakako neće izostati” istakao je Šćepanović.

Na plenarnoj sjednici sudjelovali su  i Fabio Pigliapoco – generalni sekretar Jadransko- jonske inicijative, Mario Giordano  - generalni sekretar UNIADRION, Terezina Orlić, članica upravnog odbora Foruma AIC i predsjednica Županijske privredne komore Dubrovnik.

Sjednica je obuhvatala dvije sesije: I. na temu “Upravljanje i mreže makroregiona” i II. “Razvoj zasnovan na održivom turizmu i kreativnim industrijama”, na kojima su diskutirali brojni suradnici iz Dubrovnika, Splita i talijanskih gradova članica, a u panel diskusijama sudjelovali su Mirza Krcić  - predsjednik Turističke organizacije Kotor i Jasmina Bajo – nacionalna koordinatorica Udruženja bibliotekara CG u međunarodnom projektu INELI – Balkan.