Promocija zbornika „Hrvatska i Hrvatsko proljeće 1971.“ u Kotoru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 11. prosinca 2018. - 8:29
Autor: 

Promocija zbornika „Hrvatska i Hrvatsko proljeće 1971.“, u izdanju MH iz Zagreba, urednika  Igora Zidića, održat će se u Press dvorani  Centra za kulturu „Nikola Đurković“ u Kotoru, 13.12.(četvrtak) u organizaciji   Ogranka MH u Boki kotorskoj.

 Zbornik će predstaviti : Božidar Petrač, književni tajnik MH  i Stjepan Sučić, sudionik.

Zbornik “Hrvatska i Hrvatsko proljeće 1971.” nastao je kao prilog znanstvenom skupu koji je početkom 2012.g. u Zagrebu organizirala Matica hrvatska i obilježila 40. obljetnicu Hrvatskoga proljeća te obljetnicu obračuna koji je, kako navodi Igor Zidić, urednik zbornika, „od udara u Karađorđevu, bio uperen protiv demokratskih i nacionalnih težnji hrvatskoga naroda i Matice hrvatske“.

Zbornik  na 739 stranica donosi teorijske, analitičke dokumentarne i memoarske radove  razvrstane u tri cjeline: Uvodna razmatranja -  Studije i  rasprave , Svjedočenja, zapamćenja i  dokumenti, iz pera  trideset i dvoje autora ‒ protagonista, svjedoka, kroničara i stručnjaka.  Matičin zbornik Hrvatska i Hrvatsko proljeće 1971.  predstavlja jedan od najopsežnijih priloga o ovom  kulturno-političkom  pokretu koji je početkom 1970-ih godina tražio pripadajuća prava Hrvatske u okviru Jugoslavije. Riječ je o reformnom razdoblju u hrvatskoj politici, društvu i kulturi, koje je posebno obilježeno legitimiranjem hrvatskog nacionalnog identiteta i traženjima, koja iz njega proistječu. Hrvatsko proljeće bilo je i nacionalni pokret nastao u redovima Saveza komunista Hrvatske 1970. i 1971. protiv unitarizma, s kojim su išle ukorak i težnje za reformom gospodarskoga, kulturnog i političkog života u kulturnim institucijama, među intelektualcima, znanstvenicima i studentima.