Proslava Europskog dana art bioskopa u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 06. studenog 2020. - 10:40
Autor: 

„U nedjelju, 8. 11., NVO Podgorica film festival i Centar za kulturu Tivat će prvi put u Crnoj Gori organizovati proslavu Evropskog dana art bioskopa. Ova međunarodna inicijativa čiji je cilj promocija evropskih filmova, unaprjeđenje bioskopskog iskustva i razvoj publike prošle godine obilježena je u čak 620 bioskopa iz 37 zemalja sa svih krajeva svijeta. U godini koja nam je donijela zatvaranja bioskopa i brojne izazove u organizaciji kulturno-umjetničkih sadržaja, tivatska publika će imati priliku da bude dio internacionalne mreže koja slavi posebnu vrijednost bioskopskog doživljaja filma i evropsku kulturnu raznolikost.

Višestruko nagrađivani film, „Moj brat juri dinosaurse" italijanskog reditelja Stefana Čipanija biće prikazan u 18 časova u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat. Najbolji evropski film za mlade, zasnovan je na autobiografskom bestseler romanu Đakoma Macariola i prati priču odrastanja dva brata Džeka i Đija. Kada se Đio rodio, i kada su mu roditelji rekli da je njegov brat drugačiji i poseban, Džek je postao ubijeđen da to znači da Đio ima super moći poput junaka iz stripova. Odrastajući, Džek otkriva da njegov brat ima Daunov sindorm i divljenje prema svom drugačijem bratu prerasta u osjećaj sramote. „Da li možemo biti voljeni ukoliko mi sami ne možemo da volimo druge i pored njihovih nedostataka?", pitanje je sa kojim će se Džek morati suočiti. Prije projekcije, putem video poruke publiku će pozdraviti reditelj filma Stefano Čipani i pisac knjige „Moj brat juri dinosaurse" Đakomo Macariol. Nakon projekcije, publika će imati priliku da pogleda video snimak u kome je reditelj Čipani odgovarao na pitanja mladih gledalaca iz svih krajeva Evrope uključujući i pitanja iz Crne Gore.

U Maloj sali Centra za kulturu, u 20 časova biće organizovana kratka filmska radionica za gledaoce uzrasta od 10 do 15 godina. Program radionice baziran je na didaktičkim materijalima Evropske filmske akademije koji je specijalno kreiran za analizu filma „Moj brat juri dinosaurse". Radionicu će voditi producentkinje Biljana Vušović i Tina Kuzman.

Svi programi organizuju se u skladu sa mjerama i preporukama Nacionalno koordinacionog tijela za zarazne bolesti i Instituta za javno zdravlje. Maksimalan broj gledalaca je 50. Svi zainteresovani za program mogu rezervisati besplatne karte pozivom na broj 069 892 107.

Evropski dan art bioskopa od 2015. godine organizuje CICAE (Međunarodna konfederacija umjetničkih bioskopa) U Crnoj Gori, organizator događaja je Podgorica film festival u saradnji sa Centrom za kulturu Tivat, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i EU Info Centra“, poručuje Sara Radović, glavna organizatorica.