Radovan Marić: Bezbijednost na Aerodromu Tivat konstantan zadatak

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 08. veljače 2018. - 10:10
Autor: 

Aerodrom Tivat je recepcija crnogorskog turizma.

Prošle godine kroz ovu vazdušnu luku prošao je milioniti putnik, a samo u jednom danu zna ih biti više od desetak hiljada.

To je razlog da se bezbijednosti putnika posvećuje posebna pažnja, kao i sugurnosti prilikom slijetanja i polijetanja sa ovog aerodroma.

Radovan Marić, direktor tivatskog aerodroma je, gostujući u emisiji Skala radija "U žiži" posebno istakao da su osnovna sredstva za rad na aerodromu poletno slijetna staza i manevarske površine.

To znači, kaže on, da je, ukoliko avion ne može bezbijedno da sleti i poleti i da se bezbijedno parkira na svoju poziciju, sve ostalo u drugom planu. Tada su zaposleni, partneri u poslu, carina, policija i svi segmenti na aerdromu nepotrebni. Oni su tada čisti višak.

Marić je nakon dolaska na aerodrom locirao prioritet i potrebu da se u najskorije vrijeme uđe u generalnu rekonstrukciju manevarskih površina i poletno sletne staze.

"Ove godine su opredijeljena sredstva da se segmenti aerodromske infrastrukture saniraju na što adekvatniji i bolji način i da odgovore elementarnoj sigurnosti i bezbijednosti. U skorije vrijeme će trebati učiniti značajniji iskorak u smislu potpune i generalne rekonstrukcije manevarskih površina i poletno sletne staze, kako bi to već bio zalog za nekih deset, dvadeset narednik godina", jasan je Marić.

Kada je u pitanju bezbijednost putnika u aerodromskoj zgradi, on je kazao da, makro i mikro bezbijednosna situacija nema apsolutno zaokruženog sistema.

"Ne postoji zemlje na svijetu, pa i one najrazvijenije, u kojima je bezbijedonosni nivo podignut na najveći mogući nivo, a da se ne dese neke ružne i neželjene situacije. Aerodrom Tivat, generalno gledano i turistička destinacija Crna Gora je još uvijek jedan bezbijedan prostor. Postoje službe koje to skeniraju, prate i sa te tačke gledišta menadžment aerodroma Tivat dobija na vrijeme pravovremene informacije o svakom mogućem bezbijedonosnom izazovu. Prate se svi trendovi, kao i na svim modernim aerodromima svijeta", naveo je on.

Prije nekoliko dana direktora Aerodroma Tivat Radovana Marića je posjetio šef bezbijednosti izraelske kompanije, koji se biranim riječima izrazio o svim segmentima aerodroma Tivat, pa i kada je u pitanju bezbijednost.

To znači, kaže Marić da svoj posao zaposleni na aerodromu i kolege iz službe bezbijednosti rade na jedan vrlo kvalitetan način.

"Nema prostora za bilo kakvu manipulaciju i dilemu jesmo li svoj posao uradili kvalitetno ili nijesmo. Čim dobijamo priznanje, onda je sigurno da svoj posao radimo kako treba. Samo okruženje i procesi koji se dešavaju, ne isključuju mogućnost da se oni u jednom trenutku prenesu i na našu teritoriju i zbog toga moramo bezbijedonosnu kulturu držati na vrlo visokom nivou", siguran je direktor tivatskog aerodroma.

Marić je naglasio brojne izazove sa kojima se susrijeću na aerodromu i pohvalio izuzetnu saradnju sa graničnom policijom koja besprekorno izvršava svoje radne obaveze, ističući da je to sasvim prirodno.

Granična policija je zalog za bezbijednosnu sigurnost i uopšte taj bezbijedonosni ambijen na aerodromu, istakao je on.

Audio: 
Radovan Marić