Čilić pobijedio Federera za finale US Opena

Time to read
3 minutes
Read so far

Nedjelja, 07. rujna 2014. - 10:42
Autor: 

Marin Čilić je postao prvi hrvatski tenisač koji se probio do pojedinačnog finala na US Openu, pobjedivši u polufinalu osvajača 17 Grand Slam naslova, Švicarca Rogera Federera sa 6-3, 6-4, 6-4.

Najbolji hrvatski tenisač bio je u briljantnom izdanju i za pobjedu u tri seta nad bivšim peterostrukim osvajačem US Opena trebao je samo jedan sat i 44 minute. U te 104 minute Čilić je bivšem svjetskom broju jedan očitao pravu lekciju, iako je prije ovog meča pet puta gubio u mečevima s Federerom. Na prvu pobjedu je dugo čekao, ali nije mogao izabrati bolji trenutak. Ova ga pobjeda vodi u borbu za Grand Slam trofej. Čilića u ponedjeljak (23 sata po hrvatskom vremenu) čeka obračun protiv Japanca Keija Nishikorija, prvog azijskog tenisača u povijesti koji je stigao do finala Grand Slam turnira.

Prošlo je gotovo deset godina otakako se za Grand Slam naslov neće boriti Roger Federer, Rafael Nadal ili Novak Đoković. Posljednji put da barem jedan od spomenutog trojca nije bio u finalu se dogodilo u siječnju 2005. u Melbourneu, kad je u finalu Australian Opena Rus Marat Safin svladao Australca Lleytona Hewitta. Dobar znak za Marina Čilića je što je tada Safin za prolaz u finale pobijedio Rogera Federera.

Za razliku od Safina, koji je tada protiv Švicarca spasio meč-loptu i do pobjede stigao u pet setova, Čilić je do slavlja protiv jednog od najboljih tenisača svih vremena stigao na impresivan način, ostavljajući 33-godišnjeg Švicarca bez odgovora na njegov atomski tenis.

Koliko je dobro Čilić igrao najbolje će pokazati statistika nakon prvog seta koja je pokazivala da je Federer pogodio 75 posto prvih servis, imao 10 izravnih poena, napravio samo tri neforsirane pogreške, a ipak je nakon samo 28 minuta izgubio set sa 6-3.

Hrvatski tenisač breakom je otvorio drugi set i učvrstio svoju poziciju na putu koji je vodio u finale. Unatoč samo 48 posto pogođenih prvih servisa u drugom setu, Marin se sjajnom igrom uspio othrvati svakom Federerom pokušaju da se vrati u meč. Tako nešto mu je često u prošlosti nedostajalo u ovakvim mečevima i sudarima s najboljim tenisačima svijeta te ga spriječilo da već prije iskaže potencijal koji nosi u sebi. Čiliću je break s početka seta bio dovoljan za osvajanje drugog seta. Nakon 66 minuta hrvatski je tenisač samo jedan set bio udaljen od svog prvog Grand Slam finala.

Federer je na početku trećeg seta iskoristio jedini trenutak Čilićeve slabosti i breakom poveo sa 2-0. Međutim, Marin je mogućnost preokreta sasjekao u korijenu, već u sljedećem gemu vrativši set u ravnotežu. Švicarac se cijeli meč teško nosio sa sjajnim Čilićevim reternima, a u sedmom gemu trećeg seta još je jednom popustio pod pritiskom snažnih, preciznih i dubokih Marinovih lopti. Marinu je ostalo još samo zadržati tu prednost, što je učinio na nevjerojatno uvjerljiv način. Kad je servirao za pobjedu, unatoč silnom pritisku, Čilić je do 40-0 stigao zabivši tri asa, a prvu meč-loptu realizirao je bekhend paralelom koju je Federer samo mogao ispratiti pogledom.

"Ovo je svakako moj najbolji meč u karijeri. Nisam mogao ni sanjati da mogu ovako odigrati u teškim uvjetima i u dvoboju u kojem je ulog bio ovako visok. Od petog seta meča protiv Simona u osmini finala odigrao sam nevjerojatno dobro", rekao je presretni Čilić u razgovoru za Eurosport neposredno po završetku dvoboja.

Marin je još jednom istaknuo važnost i zasluge njegovog trenera Gorana Ivaniševića za ovaj rezultat.

"Otkad smo počeli raditi konstantno napredujem. Na Grand Slam turnirima sam igrao jako dobro. Rekao sam i prije ovog meča da mogu pobijediti svakoga kad dobro serviram. Ne sjećam se da sam ikada bolje servirao nego danas", zaključio je Čilić koji je ovom pobjedom nadmašio rezultat svog učitelja s US Opena. Ivaniševića je, naime, prije 18 godina u polufinalu zaustavio Amerikanac Pete Sampras.

Pobjedom nad Federerom Čilić je postao četvrti hrvatski tenisač koji se probio do pojedinačnog finala na Grand Slam turnirima. Željko Franulović i Nikola Pilić gubili su finala u Roland Garrosu, a Goran Ivanišević je poražen u svoja prva tri wimbledonska finala da bi 2001. dočekao konačan trijumf na travi u All England Clubu. U ponedjeljak će njegov učenik imati priliku postati drugi Hrvat s Grand Slam naslovom. Uspije li, u tom će Čilićevom trofeju biti i velike Ivaniševićeve zasluge, jer je darovitog tenisača uspio pretvoriti u potencijalnog Grand Slam pobjednika.

Na putu prema pobjedničkom peharu stoji mu 24-godišnji Japanac Kei Nishikori koji također igra u životnoj formi. Čilić i Nishikori igrali su sedam puta, a Japanac je pet puta bio bolji te slavio u posljednja tri dvoboja. No, u ponedjeljak će ulog biti bitno veći. U ponedjeljak će obojica igrati najvažniji meč u karijeri.

Tenisači - polufinale:

MARIN ČILIĆ (HRV/14) - Roger Federer (Švi/2) 6-3, 6-4, 6-4

Kei Nishikori (Jap/10) - Novak Đoković (Srb/1) 6-4, 1-6, 7-6(4), 6-3