Bukovčeva “Dubravka” nakon više od 100 godina vraća se doma

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 18. rujna 2020. - 17:38

“O tom bi trebalo snimiti dokumentarac!”, kaže kustosica Petra Vugrinec o putu slike “Dubravka” Vlaha Bukovca od Budimpešte do Zagreba gdje će biti jedna od najvećih atrakcija velike izložbe koja se 24. rujna otvara u Klovićevim dvorima, a predstavit će najljepše umjetnine iz baštine mađarsko-hrvatskih veza u rasponu od srednjega vijeka do 1918. godine, piše Jutarnji.hr

Na slici su prikazane značajne osobe iz dubrovačke povijesti: Sebastian Dolci, Dinko Ranjina, Benedikt Stay, Benedikt Rogačić, Junije Palmotić, Marko Galjuf, Rajmond Kunić (u prednjem planu), Ruđer Bošković u fraku iz 18. stoljeća te dominikanac Serafin Crijević. Na povišenom mjestu sjedi Ivan Gundulić, okružen Cvijetom Zuzorić, Nikolom Bonom, Dinkom Zlatarićem i Ilijom Crijević, a ispod njih su Giorgio Baglivi, Anselmo Banduri, Dionis Remedelli, Stjepan Gradić, Marin Getaldić, Michelangelo Bosdari, Bernardo Zamagna. Na prozoru su Vlaho Bukovac i supruga Jelica (s perikom), njegov mecena Medo Pucić te kolega i prijatelj Bela Čikoš Sesija sa suprugom Justinom. 

Bukovčevo remek-djelo tako će se nakon više od stotinu godina ponovno moći vidjeti uživo, i to u gradu gdje je i nastalo 1894. godine budući da je, iako namijenjena Zlatnoj dvorani u Opatičkoj 10, nakon što ju je na Milenijskoj izložbi u Budimpešti 1896. godine otkupila mađarska vlada za 3600 forinti, postala vlasništvom Muzeja lijepih umjetnosti (Szépművészeti Múzeum) gdje se godinama čuva u depou. Prije toga bila je izložena samo na Hrvatskoj narodnoj umjetničkoj izložbi u atriju Akademijine palače od 22. prosinca 1894. do 31. siječnja 1895. godine i više nije izlagana u Hrvatskoj.

Više pročitajte ovdje.

Autor: dubrovniknet.hr