Održan 27. Forum hrvatskih manjina na temu medija

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 26. studenog 2022. - 9:00
Autor: 

27. Forum hrvatskih manjina održao se jučer na temu „Mediji i hrvatske manjinske zajednice. Kako se predstavljamo? Kako nas predstavljaju?“. Riječ je manifestaciji u organizaciji Hrvatske matice iseljenika koja na godišnjoj razini okuplja predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica iz zemalja u širem okruženju, a koju je danas u Zagrebu otvorio predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 
Istaknuo je važnost emancipiranja identiteta Hrvata izvan Hrvatske, jačanje njihovih veza s domovinom te podupiranje njihovih projekata i programa i poručio da će Vlada RH, s obzirom na visoku razinu manjinskih prava hrvatskih državljana pripadnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj, na isti način podizati stupanj zaštite Hrvata koji žive u drugim zemljama“. Naglasio je kako je od 2016. do danas učetverostručen proračun Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH te da brojni resori financiraju projekte za Hrvate izvan domovine. Ističući važnu ulogu medija, istaknuo je kako Hrvatska daje stalnu i kontinuiranu potporu medijima Hrvata izvan Republike Hrvatske.
 
U raspravi na Forumu su sudjelovale i predstavnice Ministarstva kulture i medija ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček-Fila i načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Mirjana Ana Maria Piskulić, naglasivši kako Ministarstvo kulture i medija RH u svom djelokrugu rada potiče kulturne programe namijenjene pripadnicima hrvatskoga naroda u drugim zemljama.
 
Ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček-Fila sklopu tematske rasprave na forumu, ističući važnost zakonskog okvira, naglasila je kako i Zakon o medijima te Zakon o elektroničkim medijima svojim odredbama potiču proizvodnju programa i sadržaja kojim se ostvaruje pravo na javno informiranje i na obaviještenost svih Hrvata izvan Republike Hrvatske, što je definirano kao sadržaj od javnog interesa. Govoreći o javnome servisu istaknula je da je Ugovorom između Hrvatske radiotelvizije i Vlade RH kao jedan od misijskih ciljeva navedno i promicanje povezivanja Republike Hrvatske s Hrvatima izvan RH, što se temelji na odredbama Zakona o Hrvatskj radiotelviziji.
 

Izvor: min-kulture.gov.hr

Foto: FB Hrvatska matica iseljenika