Završni koncert festivala Sentimento večeras u Dubrovniku

Time to read
3 minutes
Read so far

Utorak, 20. lipnja 2017. - 10:32
Autor: 

Završni dobrotvorni koncert festivala Sentimento bit će održan večeras u Kneževom dvoru u Dubrovniku, s početkom u 21 sat. Nastupaju tri priznata hrvatska tenora Max Hozić, Saša Jakelić i domaćin festivala Stijepo Gleđ Markos. Izvesti će neke od najljepših pjesama svih vremena, u pratnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Marije Ramljak.

 Kao poseban gost večeri nastupiti će dvanaestogodišnji Frano Živković, gitaristički virtuoz i glazbeno čudo od djeteta koji nastupa sa Tommy Emanuel-om, najboljim svjetskim akustičnim gitaristom. Kao najtalentiranija sudionica glazbenih radionica festivala Sentimento nastupiti će i štićenica Centra za rehabilitaciju Josipovac, Selma Čizmo.

 

 

 


Tenori Max Hozić, Saša Jakelić i domaćin festivala Stijepo Gleđ Markos dobitnici su uglednih glazbenih nacionalnih i međunarodnih priznanja. Iza njih su brojne uloge u operama, mjuziklima, na festivalima kao i autorska glazbena izdanja u pop i crossover glazbenom izričaju. Ovo je njihov prvi zajednički nastup u kojem su odlučili udružiti svoje talente za festival Sentimento i dobrobiti prikupljanja donacija u projektu glazbene rehabilitacije „Unison World“. Ovom dobrotvornom koncertu uz Dubrovački simfonijski orkestar pridružila se i proslavljena hrvatska dirigentica Marija Ramljak, dobitnica prestižnih međunarodnih priznanja.
Poseban gost večeri je dvanaestogodišnji Frano Živković iz Rijeke, gitaristički virtuoz koji već slovi za glazbeno čudo od djeteta. Ovaj najmlađi član Hrvatskog društva skladatelja osvojio je svjetske medije i privukao pažnju najboljeg svjetskog akustičnog gitariste Tommy Emanuel-a s kojim gostuje na svjetskim turnejama. Kao posebna gošća nastupiti će i štićenica Centra za rehabilitaciju Josipovac, Selma Čizmo koja je tijekom održavanja glazbenih radionica festivala Sentimento pokazala najveći glazbeni talent i time dobila nagradu nastupa s Tri tenora u pratnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra.




MARIJA RAMLJAK diplomirala je dirigiranje 2000. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu a poslijediplomsko usavršavanje završila je u Budimpešti na uglednoj akademiji “Franz Liszt”.
Završila je nekoliko uglednih majstorskih tečajeva koje su vodili renomirani dirigenti, uključujući prestižni London Master Class na Royal Music Academy u Londonu. Dobitnica je 3. nagrade na 12. internacionalnom dirigentskom natjecanju u Budimpešti s DUNA Simfonijskim orkestrom. Na Hrvatskoj radioteleviziji djeluje od 1999. godine kao urednica u Programu za kulturu - Redakcija ozbiljne glazbe, danas Glazbeni sadržaji. Urednica je i glazbena voditeljica gotovo svih koncerata i opera iz produkcije klasične glazbe a povjereno joj je i uređivanje emisije Klasika mundi koja prikazuje samo najbolje koncerte iz strane, ali i domaće produkcije. Na “Prix Italia” 2014. godine u Torinu, bila je predsjednica žirija u kategoriji TV izvedbene umjetnosti.


MAX HOZIĆ je rođen u Zagrebu gdje je pohađao glazbenu školu Vatroslav Lisinski – smjer solo pjevanje. Glas je usavršavao na mnogim seminarima kako u klasičnom tako i u pop/rock pjevanju prilikom čega je surađivao sa uglednim pedagozima. Nastupao je na mnogim festivalima i osvajao brojne nagrade. Posebno je zapažen njegov rad u mnogim kazališnim kućama gdje se ističe kroz glavne uloge u mjuziklima „Kosa”, “Arts Cafe”, rock operi „Gubec beg“ i drugima. Sudjeluje kao koautor, glumac i pjevač u predstavi „Svi smo mi isti“. U produkciji međunarodnog kazališta Cornerstone Arts igra ulogu Jean Valjeana u mjuziklu „Les Misérables“. 2009. godine izdavačka kuća Dancing Bear objavljuje njegov prvijenac sa kojeg se posebno istaknuo singl „Mi smo šampioni ljubavi“ na kojem gostuje Rade Šerbedžija. U pripremi je njegov drugi album.


SAŠA JAKELIĆ član je stalnog ansambla zbora opere HNK u Splitu. Za njegovo operno vokalno usavršavanje zaslužan je  između ostalih i jedan od najvećih tenora svih vremena Carlo Bergonzi. Na prestižnim međunarodnim natjecanjima pojavljuje se kao jedini hrvatski predstavnik, 'Operalia 2006' u Valenciji pod patronatom Placida Dominga te na prvom međunarodnom pjevačkom natjecanju 'Luciano Pavarotti 2007' u Modeni. Kao solist zapažen je u brojnim tenorskim ulogama. U više od dva desetljeća pjevačke karijere nastupao je na mnogim festivalima gdje je osvajao i brojne nagrade. Surađuje s eminentnim pjevačima zabavne glazbe s kojim ostvaruje duete. U pripremi je solo album a dosada je objavio niz hitova koji su osvajala prva mjesta na top listama poput pjesama 'Ne traži od mene to'  i 'Da se bar u kišu pretvorim'  koja je tjednima bila na prvom mjestu brojnih top lista.
STIJEPO GLEĐ MARKOS rođen je u Dubrovniku gdje započinje svoju glazbenu karijeru kao član Kazališta Marina Držića. Značajne uspjehe ostvaruje u mjuziklima, revijalnim nastupima i na brojnim festivalima gdje osvaja niz nagrada. Veliki iskorak u međunarodnoj karijeri ostvaruje u Londonu 2012., kada je izabran za glavnu ulogu Maria Cavaradossia u operi „Tosca“. Njegovu snažnu scensku pojavu i zvonku boju glasa prepoznaje Royal Opera House, te uz britansku glazbenu stipendiju nastavlja daljnje usavršavanje kod Rylanda Daviesa, jednog od najpoznatijih svjetskih vokalnih pedagoga, britanskog tenora i profesora s Royal Academy of Music. 2014. pokreće „Festival Sentimento“ s ciljem korištenja glazbe kao sredstva rehabilitacije. Kroz projekt „Unison World“ pokreće cjelogodišnju uslugu glazbene rehabilitacije za najranjivijie skupine društva. U pripremi je njegov solo album.


FRANO ŽIVKOVIĆ gitaru je počeo svirati s dvije godine, a prvi samostalni koncert održao je s pet godina. Najmlađi član Hrvatskog društva skladatelja do sada je održao više od 200 javnih nastupa, uključujući i gostovanja sa svjetski poznatim glazbenicima kao što su Tommy Emmanuel, Stochelo Rosenberg, Zucchero i Los Angeles Guitar Quartet. Dobitnik je i više nagrada na natjecanjima mladih glazbenika. Napisao je niz skladbi za gitaru, i gudački orkestar. Sa deset godina objavio je svoj prvi autorski album pod nazivom „It’s a Secret“.


SELMA ČIZMO pokazala je veliki glazbeni talent prilikom održavanja glazbenih radionica festivala Sentimento te je osvojila nagradu nastupa na koncertu s Tri tenora. Kao štićenica Centra za rehabilitaciju Josipovac aktivna je u programu glazbene rehabilitacije. Glazba joj predstavlja veliku radost i motiv kao i svim osobama s posebnim potrebama koje sudjeluju na festivalu Sentimento.