Kroz Boku

Epopeja bokeljskih jedrenjaka

Kolijevka evropske civilizacije bile su obale Mediterana i doline velikih rijeka uz to središnje more starog svijeta, koje je svojim položajem i pogodnim maritimnim karakteristikama omogućavalo premošćavanje prostornog i vremenskog jaza između po

Pročitajte više

Skalinima do Sanđovanija !

Nakon pada Carigrada u turske ruke 1453. godine balkanske države jedna za drugom gube svoju neovisnost i postaju dio moćnog turskog imperija, pa je, u drugoj polovici 15. stoljeća, pala i Zeta.

Pročitajte više

Laforesti u ogledalu Boke

Stara izreka je da jedna fotografija govori više od tisuću riječi, a tek „Album von Dalmatien" (Album o Dalmaciji) je pravo bogatstvo riječi pretočenih svjetlošću u vizualni identitet i dokument jednog vremena, prostora, krajolika, povijesti...

Pročitajte više

Peraški boj 1654. - Peraška Gospa

Ono što su Beč i Lepant bili na globalnom planu u Europi, to je Perast bio za cijelu Boku 15. svibnja te 1654. godine.

Pročitajte više

Mađ – tradicija Perasta

Stari običaj Peraštana je Mađ koji se slavi rano ujutro svakog 1. svibnja. Mještani kite stablo mladog brijesta kao znak veselja radi početka najlijepšeg proljetnog mjeseca, a znači i nadu u bolje sutra.

Pročitajte više

Tri bokeška zvonika

Kada su se Peraštani vraćali svojem domu kroz tjesnac Verige, prvi bi im pogled pao na zvonik župne crkve sv. Nikole, usađen podno surih brda u grozd pe- raških palaceta i čardaka.

Pročitajte više

Pobuna mornara u Boki 1918.

Početak 1918., Boka kotorska se nalazi u austrijskom dijelu Austro-Ugarske. Bila je izuzetno važna pomorska baza zbog svog strateškog položaja i utočišta kojeg je pružala austro- ugarskim brodovima.
Pobuna mornara počela je 1. veljače 1918. god., točno u podne, na brodovima „Sankt Georg" i „Gea", kada je oko 6000 mornara austrougarske ratne flote pobunom preuzelo zapovjedništvo u svoje ruke i istaklo crvene zastave na oko 40 brodova u zaljevu Boke kotorske, upravo ispred Đenovića, gdje je bio stacioniran najveći broj brodova. Pobunjeni mornari ustali su protiv osvajačkog rata, koji su vodile Njemačka i Austro-Ugarska protiv Slavena, buneći se protiv uvjeta života na ratnim brodovima, ohrabreni velikom Oktobarskom revolucijom.

Pročitajte više

Tivat – "Budući narod treba dobiti komad kruha"

Tivat, 25.siječnja 2014.(Radio Dux) - "Tivat uokviren u vremenu – od 50-tih ka novom vijeku" naziv je izložbe fotografija i projekcije dokumentarnih filmova koju je krajem protekle godine u Gradskoj kući priredio Foto, kino i video klub „Mladost" iz Donje Lastve, pobudilo je veliko interesovanje, jake emocije i sijećanja, brojne publike koja se prisjetila osoba, događaja, grada Tivta iz nekih starih, prošlih, dana i vremena.
Dokumentarne fotografije na kojima su prikazani značajni događaji za Tivat u jednom vremenskom periodu dio su arhive Foto kluba "1. maj" koji je djelovao od pedesetih do šezdesetih godina, proteklog vijeka, fotografije tivatskog fotografa Nikolajeva i arhive Foto kluba "Mladost", osnovanog 1961. koji djeluje i danas.

Pročitajte više

Kotorsko svetište Gospe od Zdravlja

Visoko oko 260 metara, uzdiže se nad Kotorom brijeg Svetog Ivana, u narodu poznatiji kao Sanđovani (San Giovanni). Ime mu potječe od istoimene crkvice koja, se prvi put spominje 1440. godine, sve do druge polovice XIX.

Pročitajte više

Stranice

Subscribe to Kroz Boku