Festival klasične glazbe „Mediteranske note“ u Tivtu ovoga ljeta

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 23. travnja 2018. - 13:09
Autor: 

Program Festivala klasične glazbe „Mediteranske note“, koji će biti održan u Tivtu od 21. do 28. lipnja, predstavljen je danas u hotelu „Regent“ u Porto Montenegru. Prvi koncert će biti održan 21. lipnja, kada se obilježava Svjetski dan glazbe, a nastupit će miješana komorna formacija. Na prvom koncertu će svirati Baiba Skride, Oleg Kaskiv, Pablo de Naveran i Robert Lakatoš. Na Festivalu će većinom biti zastupljeni komorni orkestri. Izvršni direktor je Aleksandar Marsenić.

„Centar za kulturu Tivat mjesec jun drži za mjesec muzike u ovom gradu. Izvršni je producent  više manifestacija, počev od Guitar festa, Harmonika festa, New York jazz Montenegro festivala i evo danas najnovijeg kojeg predstavljamo, a to je Festival klasične muzike Mediteranske note“, rekao je na samom početku Neven Staničić, ravnatelj Centra za kulturu Tivat.

Umjetnički direktor Festivala Ivan Vukčević objasnio je da se ideja Festivala „Mediteranske note“ rodila iz njihove želje da crnogorska publika čuje i uživa u vrhunskom izvođenju velikih glazbenih djela.  

„Po obimu najveći koncert koji će se održati ove godine će biti 23. juna i, ukoliko nam vremenske prilike dozvole, bit će na otvorenom. Na tom koncertu će se pojaviti Crnogorski simfonijski orkestar koji će pratiti, moguće najveću zvijezdu festivala ove godine, a to je Baiba Skride. Ona je letonska violinistkinja, pobjednik najvećih takmičenja, uključujući i takmičenje u Briselu kraljice Elizabete. To je umjetnik koji je redovan gost Berlinske filharmonije, Njujorške filharmonije, San Franciskovog filharmonijskog orkestra i svih najvećih orkestara po čitavom svijetu. Ona će nastupiti kao solista na tom koncertu“, ističe Vukčević. On je izrazio želju da se ovaj Festival ponovi i narednih godina.

Treći koncert Festivala će biti održan 24. lipnja u Velikoj dvorani Centra za kulturu Tivat, kada će nastupiti švicarski kvartet Energie Nove. Posljednji koncert će biti održan 28. lipnja, a publici će se, pored miješane komorne kombinacije, predstaviti estonska klaviristica Irina Zahharenkova. S njom će nastupiti Daniel Rowland, Robert Kowalski, Monika Leskovar, Zoran Marković.

26. lipnja zakazan je koncert Šumanovski kvarteta u Porto Montenegru. „Krećemo sa velikom ljetnom aktuelnom koncertnom sezonom i najavljujemo atraktivni  ljetni kalendar događaja na novim lokacijama u Porto Montenegru“, kaže PR Porto Montenegra Kristina Škanata.