Suvremena istarska umjetnost u Crnoj Gori

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 03. rujna 2019. - 10:43

U Centru suvremene umjetnosti Crne Gore (Dvorac Petrovića) u Podgorici u utorak, 3. rujna bit će otvorena izložba "Suvremena istarska umjetnost" koju je na inicijativu te ustanove osmislio i organizirao Muzej suvremene umjetnosti Istre.

Početak je to suradnje dviju muzejskih institucija koji je načelno dogovoren prošlog ljeta u Puli kada je MSUI posjetio direktor podgoričkoga Centra akademski kipar Nenad Šoškić i predložio gostovanje istarskih umjetnika u Crnoj Gori. Točno godinu dana poslije istarska suvremena umjetnost predstavit će se podgoričkoj i crnogorskoj publici u reprezentativnom galerijskom prostoru Dvorca Petrovića.

"Izložba Suvremena istarska umjetnost koncipirana je kao panoramski pregled dominantnih vokacija recentne umjetničke prakse u Istri. Budući da se radi o prvom predstavljanju istarske, a i prvoj većoj hrvatskoj izložbe u Crnoj Gori u posljednjih tridesetak godina, izabrani su radovi koji ilustriraju likovna zbivanja u kontekstu relevantnoga suvremenog vizualnog izričaja. Izabrani autori su oni umjetnici koji su na najvećem hrvatskom poluotoku utirali puteve suvremenog likovnog govora krajem prošlog i u ovom stoljeću te mlađi autori koji su im se nešto kasnije pridružili svojim inovativnim radovima te su zajedno kreirali recentnu istarsku vizualnu stvarnost. Kako razdoblje postmodernizma nije bilo sklono stilovima i trendovima, kao i što boljeg uvida u suvremenu likovnost istarskog poluotoka, izložba nema čvrstu programsko-idejnu koncepciju nego govori o izražajnome pluralizmu posljednje dekade koji je iskristalizirao vizualne prioritete vođene suvremenom likovnom misli, sve više ovisnoj o društvenoj i političkoj stvarnosti, ali i principima nove estetike bazirane na stripovskom, filmskom i cyber jeziku. Novi komunikacijski poligoni otvoreni su internetom, web site-ovima, iPhone-om te neizbježnim Facebookom ili Twitterom, a protok informacija brži je no ikad, što je snažno utjecalo na formiranje novog vizualnoga jezika (o tradicionalnoj  likovnosti danas je teško govoriti), kao jednog od relevantnih faktora tvorbe nove kulturološke i civilizacijske paradigme. U takvome informatičkom kontekstu najmlađa generacija umjetnika još se očito traži da uskoro progovori relevantnim jezikom kao što to čine starije generacije prisutne na ovoj izložbi, a čiji su pojedinci formirali relevantne poetike i iznjedrili ostvarenja često i svjetskih dosega. Kako bi crnogorska publika stekla cjelovit uvid u istarsku suvremenu scenu, odnosno na brojnost i raznovrsnost individualnih umjetničkih vokacija i izražajnih medija, na izložbi će biti predstavljeno 67 radova od 19 umjetnika: Tea Bičić, Đanino Božić, Tomislav Brajnović, Đani Celija, Matija Debeljuh, Alen Floričić, Iva Fonović, Aleksandar Garbin, Fulvio Juričić, Zdravko Milić, Oleg Morović, Robert Pauletta, Davor Sanvincenti, Dragana Sapanjoš, SofijaSilvia, Silvo Šarić, Šikuti Machine, Goran Škofić i Bojan Šumonja", najavljuje Mladen Lučić, kustos izložbe i muzejski savjetnik MSUI-a.

Izložba ostaje otvorena do 29. rujna, dok će u 2020. godini suradnja Centra savremene umjetnosti Crne Gore i Muzeja suvremene umjetnosti Istre rezultirati predstavljanjem suvremenih crnogorskih umjetnika u Puli i još nekoliko gradova Hrvatske. 

Izložba je realizirana sredstvima Centra suvremene umjetnosti  Crne Gore, Muzeja suvremene umjetnosti Istre, uz podršku Upravnog odjela za kulturu Istarske županije i Grada Pule.