Završna faza Festivala gudača - koncert na Trgu ispred ispred katedrale sv. Tripuna

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 09. srpnja 2019. - 11:45
Autor: 

 Jubilarni Festival gudača, koji se održava od 2. do 10. 7. u Perastu, Kotoru i Cetinju, ulazi u završnu fazu. Nakon solističkog koncerta mlade violinistice iz Beograda Mione Topalović, koncerta učenika i studenata iz Austrije, tri koncerta polaznika na masterclass radionicama, prošle večeri je u Koncertnoj dvorani - crkvi Sv. Duha u Kotoru, održan koncert profesora i predavača. Nastupio je Klavirski kvintet Bojan Martinović-klavir, Vujadin Krivokapić-violina, Miša Bereznitski-viola, Ana Dulović-violončelo, Zoran Zakrajšek –kontrabas. Oni su izveli zahtjevno djelo Šuberta, kvintet u A-duru (,,Pastrmka“) kao i sonatu za dva violončela J.B.de Boismortiera, uz sudjelovanje violončeliste Aleksandra Latkovića, člana Beogradske filharmonije. U predivnom ambijentu crkve Sv. Duha, s provjereno dobrom akustikom, publika je uživala u interpretacijama vrsnih glazbenika. Ljepota glazbenog  sklada, pohvale za tehničku superiornost, sigurnost i uvjerljivost, obilježile su ovaj značajan kulturni događaj. Dugi aplauz je pokazao želju publike za ponovnim  susretom s ovim ansamblom.

Program se nastavlja večeras koncertom na kojem će nastupiti orkestar mladih glazebnika, kojim dirigira profesor Vili Ferdinandi, a od solista će se predstaviti Luka Perazić u duetu sa svojim profesorom iz Londona ,Ivom Stankovim, Jovan Jovović iz Podgorice i Viktor Huter sa Cetinja. Gosti koncerta će biti mladi violinisti iz Vela Luke, Širokog Brijega i Mostara, koji čine ansambl violina pod mentorstvom prof. Renate Prizmić Mlinarić. Završni koncert će se održati na Trgu ispred katedrale sv. Tripuna u Kotoru, u 21h a u slučaju lošeg vremena u crkvi Sv. Duha. Također, dan kasnije, završni koncert s istim programom reprizirat će se za cetinjsku publiku na Dvorskom trgu u 21h ili u Ministarstvu kulture (također u zavisnosti od vremenskih prilika)

Ono što je do sada obilježilo ovogodišnje izdanje Festivala gudača jeste kvalitetan rad na radionicama, kao i koncertni program, a mladi glazbenici su u poticajnom ambijentu baroknog Perasta vrijedno radili i pokazali očigledan napredak. Kroz ovaj festival naša težnja je postala naš glavni zadatak – podržati mlade glazbenike na putu njihovog napretka i osvijetliti put kroz umjetnost i čaroliju zvanu MUZIKA –poručuju organizatori NVO,,Bocche di Cattaro“.