Hajduk pred prepunim Poljudom svladao Brondby i prošao u 4. pretkolo

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 04. kolovoza 2017. - 9:55
Autor: 
Gorio je Split i Dalmacija danima uoči uzvratnog sraza Hajduka i Brondbyja. Nezapamćene temperature pržile su Dalmaciju, koju je dodatno zapalila informacija da će Hajduk svoju važnu europsku utakmicu ipak igrati pred svojim navijačima. U rekordnom roku rasprodan je Poljud, kao za rijetko koju Hajdukovu utakmicu zadnjih godina. Treba li posebno naglašavati kakvo je ozračje bilo na tribinama i ovaj put. Spektakularno. A sve je upućivalo na to da će ovo biti divna noć velikog splitskog slavlja. Tako je i bilo.

Dugo se orilo Splitom: 'Večeras je naša fešta...' Hajduk je dominantnom igrom izborio pobjedu nad Brondbyjem 2:0. Opreznije nego inače Splićani su ušli u ovaj dvoboj, a Carrillo se odlučio za 4-3-2-1 formaciju. No, nije bilo 'divljanja'. I stiskao je Hajduk od prve minute i u toj obaveznoj igri u svim linijama, u 16. su minuti kreirali sjajnu prigodu. Hamza je podvalio loptu na Vlašića u šesnaestercu, a veznjak bijelih gađao je suprotni kut. No, Frederik Ronnow sjajno je odbio loptu u polje, opet na nogu Zvonimiru Kožulju, čiju je bombu gostujući vratar refleksno izbacio u korner. U tom je trenutku i publika na Poljudu očekivala da će Hajduk nastaviti juriš. No, bijeli su stali. Kao da nisu mogli izdržati sparinu.

Svako malo igrači obje momčadi uz aut liniju su stalno tražili osvježenje. Predah u igru odgovarao je objema momčadima. U 38. je minuti Kožulj opet sjajno ušao iz drugog plana, no njegov udarac desnom nogom otišao je pokraj vratnice. Ideja u igri gostiju bila je jasna. Strpljivo čekati kontre i polukontre, odnosno eventualnu pogrešku zadnje linije splitske momčadi. A Hajdukova obrana dobro je funkcionirala u tim trenucima. Do kraja prvog dijela iz slobodnog je udarca još zaprijetio Zvonimir Kožulj. Njegov udarac s tridesetak metara otišao je malo iznad grede. Veći dio susreta Hajduk je djelovao kompaktno, poput momčadi, baš onako kako to španjolski trener priželjkuje. Sporo, inertno i bez ideje obje su momčadi ušle u nastavak susreta. A onda je u 58. minuti Poljud proključao. Hysen Memolla sjajno je prošao po lijevoj strani, oštro ubacio na pet metara gdje je sjajno u padu reagirao Ante Erceg i gurnuo loptu u mrežu za vodstvo splitskih bijelih. Bio je to jasan signal da su gosti grogirani. Samo četiri minute kasnije Savvas je pogodio vratnicu, lopta se odbila do Hamze koji je opet oštro vratio na pet metara. Tamo je opet bio odlično postavljeni Erceg i pospremio za Hajdukovih 2:0. U tom trenutku nije više bilo važno je li Futacs bio pravo rješenje za vrh napada. Mađar je svega nekoliko puta dodirnuo loptu i bio praktički bez učinka. No, zato vrijedi izdvojiti sjajnu izvedbu stoperskog dvojca Nižić-Borja. Bez pogreške i superiorno su zaustavili sve pokušaje gostujuće momčadi. Fascinantna je bila lakoća kojom je igrao Lopez, odnosno beskompromisnost Nižićeva. Prepoznala je to i splitska publika koja je ponajviše strahovala od omalenog Hanyja Mukhtara. Gostujuća desetka bila je razigrana, stalno tražila loptu i prolazak kroz dribling ili dupli pas. Sinoć ga, na sreću domaćina, nije dočekao. No, zato je bezbroj puta prošao Nikola Vlašić, koji je, zajedno s igračem utakmice Antom Ercegom, glavni forte Carrillove momčadi. Vlašić je lakoćom prolazio kroz sredinu, po boku, čak i u završnici susreta kada je većina igrača fizički potpuno pala. Taj dečko je zaslužio pogodak kojim bi okrunio sjajan doprinosu Hajdukovoj utakmici sezone. Njegov učinak svi su na tribinama vrednovali baš kao i Ercegov. Vrijedi također spomenuti da je u 82. minuti cijeli stadion dugotrajnim pljeskom iz igre ispratio Antu Ercega. Također, vrijedi istaknuti i učinak Hysena Memolle koji je obavio sjajan posao na lijevom boku, ne samo zbog asistencije. Očito je da je mentalni trening na kojem Memolla radi s Lukom Škrinjarićem, mladim zagrebačkim stručnjakom za ta pitanja, urodio plodom. A baš je mentalni pristup ono što ovu momčad Hajduka čini drugačijom u odnosu na protekle sezone.