Splitska Pomorska policija u Sredozemlju spasila 137 migranata

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 12. kolovoza 2015. - 10:58
Autor: 

Članovi tima za prekrcaj bili su Davor Elač (voditelj tima), Dino Grizelj, Ana Kapetanović, Marin Nuić i Petar Višić.

Policijski službenici Postaje pomorske policije Split upućeni su 30. srpnja brodom Obalne straže Republike Hrvatske „Andrija Mohorovičić“ u zajedničku operaciju „TRITON 2015“, kojom upravlja Europska agencija za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica Europske unije (FRONTEX).

Cilj ove akcije je zaštita vanjske granice Europske unije, odnosno sprječavanje nezakonitih ulazaka migranata iz sjeverne Afrike na područje Europske unije, te sudjelovanje u akcijama traganja i spašavanja života velikog broja migranata, koji se u pokušaju nezakonitog ulaska nađu u pogibelji na moru.

U navedenoj operaciji sudjeluju posebno obučeni pripadnici hrvatske pomorske policije, članovi tima za prekrcaj (boarding team) i to:  Davor Elač (voditelj tima), Dino Grizelj, Ana Kapetanović, Marin Nuić i Petar Višić. Također, u Zapovjedno-koordinacijskom centru u Rimu (ICC Rim) nalazi se policijski službenik pomorske policije Žarko Smajić u svojstvu časnika za vezu.

Primarna zadaća tima za prekrcaj je prvi prekrcaj na plovilo i ovladavanje plovilom primjenom policijskih ovlasti, sukladno EU zakonodavstvu, te eventualno uhićenje krijumčara migranata, a potom i osiguranje operacije prekrcaja migranata na spasilački brod.

Posebnu zadaću ima policijska službenica Ana Kapetanović kao član prekrcajnog tima posebno obučena za prihvat žena i djece.

Policijski službenici u ovom kratkom vremenu od početka angažmana, sudjelovali su već u tri akcije spašavanja života migranata. Pri tome su pokazali visoku razinu profesionalnosti i obučenosti postupajući sukladno europskim standardima. Posebno su vodili računa o poštivanju temeljnih ljudskih prava, zbog čega su primili pohvale od talijanskih partnera u operaciji.

U izuzetno složenim uvjetima za postupanje policijski službenici pokazali su veliku požrtvovnost i humanost u spašavanju ljudskih života, posebno u odnosu na postupanje prema ženama i djeci.

Već drugog dana sudjelovanja u operaciji s neispravne jedrilice spašeno je 37 migranata.

Tijekom postupanja 6. kolovoza sa ribarskog plovila spašeno je 480 migranata. Našim plovilom  spašeno je 137, od kojih 66 žena, 56 djece i 15 muškaraca, dok su plovilom švedske obalne straže "Poseidon“ spašeni preostali migranti. Migranti su plovili ribaricom duljine samo 20 metara, plovilo je bilo višestruko prekrcano, a pogonski stroj je bio neispravan te su spašeni u posljednjem trenutku obzirom da je plovilo primalo more.

U trećem slučaju spašavanja od 9. kolovoza, također s prekrcanog ribarskog plovila, u ovom slučaju duljine 15 metara, spašen je 221 migrant: 36 žena, 64 djece i 121 muškarac.

Policijska posada u aktivnostima prekrcaja u području operacije ostaje ukupno devedeset dana, tijekom kojih će sigurno sudjelovati u još mnogo akcija sa EU partnerima. Želimo im uspjeh u radu i mirno more!