Biskup Uzinić hrvatskoj mladeži: ne vjerujte onima koji kažu da u ovoj zemlji nema perspektive

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 27. travnja 2014. - 11:42
Autor: 

Dubrovački biskup Mate Uzinić, služeći svečanu euharistiju u Gruškoj luci, na kojoj je sudjelovalo 35.000 mladih katolika iz Hrvatske i svijeta, mladeži je poručio da ne vjerujte onima koji kažu da u ovoj zemlji nema perspektive, i neka ne čekaju da im drugi osiguraju bolji život.

U svojoj propovijedi mons. Uzinić više je puta podsjetio na geslo u kojem se održava dvodnevni susret Hrvatske katoličke mladeži (HKM) u Dubrovniku - "Na slobodu pozvani".

"Bog nas nije stvorio kao robove. On nas uvijek ljubi, ne pamti naše grijehe, sve oprašta i zaboravlja. On nas ljubi neovisno o tome kakvi smo, i uvijek nas iznova oslobađa. Isus nikoga ne prisiljava na vjeru, ali uvijek nudi sebe. On vam je dao slobodu za dobro - iskoristite je", poručio je biskup Uzinić mladima.

Pozvao je mlade da na svijet i na Crkvu ne gledaju kao na nešto tuđe, već da prepoznaju svoju ulogu aktivnih članova društva i Crkve, dok je biskupe i svećenike pozvao da širom otvore vrata laičkom angžmanu mladih.

Mladima je također poručio da ne čekaju da im drugi osiguraju bolji život.

"Ne vjerujte onima koji kažu da u ovoj zemlji nema perspektive. Uključite se u udruge gdje ćete radosnu kršćansku vijest prenijeti u društvo, bez nasilja i želje da se učini nešto protiv nekoga, bez obzira koje je pripadnosti. Pozvani ste biti odgovorni članovi društva, a ne prepuštati život u ruke onoga tko vam ne želi dobro", naglasio je dubrovački biskup Uzinić, uz poruku mladima - 'Hrabro!'.

Bisup Uzinić euharistiju je služio u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u Hrvatskoj Alessandrom D'Erricom te trojicom nadbiskupa, trojicom biskupa, te oko petsto svećenika.

Apostonski nuncij nadbiskup D'Errico prenio je poruku pape Franje, ističući kako je Svetom Ocu u srcu svaki mladi čovjek.

"Tko stavi Krista u središte svog života, nikad se neće razočarati. Vjera nas odvlači od sebe kao središta svijeta. Izaberite Krista kao učitelja, samo tako ćete biti slobodni, a život će vam imati smisla", poruka je poglavara Katoličke Crkve hrvatskoj mladeži.

Na kraju svečanog misnog slavlja u gruškoj luci predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić obznanio je da je slijedeći domaćin Susreta hrvatske katoličke mladeži 2017. - Vukovar.

Dubrovački biskup Mate Uzinić zahvalio je na dolasku predstavnicima drugih vjerskih zajednica. Pozdravio je tako predsjednicu Židovske općine Dubrovnik Sabrinu Horović i dubrovačkog imama Salkana efendiju Herića, zahvalivši što je potaknuo vjernike da otvore domove katoličkoj mladeži. Pozdrav je uputio i episkopu zahumsko-hercegovačkom i primorskom Grigoriju Duriću, te dubrovačkom parohu Vladanu Perišiću.

Sutra, drugog dana susreta HKM u Dubrovniku mladi će sudjelovati u misnim slavljima u župama diljem dubrovačke biskupije - od Korčule do Konavala.