Čelnici vojski Hrvatske i Crne Gore razgovarali o proširenju suradnje

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 11. travnja 2014. - 12:36
Autor: 

Načelnik Glavnog stožera hrvatskih Oružanih snaga general-pukovnik Drago Lovrić i njegov crnogorski kolega admiral Dragan Samardžić u razgovoru koji su vodili u Tivtu složili su se da je njihova dosadašnja suradnja bila veoma dobra, ali da je treba unaprijediti novim sadržajima i aktivnostima.

Tako je crnogorska strana predložila da se u regiji pokrene inicijativa za osnivanje snaga i razvoj sposobnosti u području podvodnog deminiranja, koje bi, po njihovom mišljenju, bile od velikog značenja za unapređenje regionalne sigurnosti, priopćeno je u petak iz crnogorskog ministarstva obrane.

"Te bi snage mogle biti deklarirane i u okviru NATO snaga za brzu reakciju te bi mogle omogućiti da se na razini regije razviju sposobnosti reakcije na ekološke incidente na moru", kazao je prema priopćenju admiral Samardžić.

General Lovrić je ocijenio da je u regiji neophodno izgrađivati komplementarne, a ne kompetitivne sposobnosti kako bi se raspoloživi resursi što bolje iskoristili. Lovrić je istaknuo da Hrvatska snažno podupire napore Crne Gore na dobivanju poziva za članstvo u NATO na idućem summitu te organizacije.

On je kazao da je Hrvatska spremna prenijeti svoja iskustva i pružiti pomoć u razdoblju od dobivanja poziva za članstvo do punopravnog članstva, kao i kasnije u fazi integracija u NATO.

Samardžić i Lovrić suglasili su se da na razini stožera treba što efikasnije operacionalizirati dogovoreno, dajući punu potporu zapovjednicima mornarica za proširenje suradnje i izgradnju zajedničkih sposobnosti na moru.

Jedna od tema sastanka bila je i zajedničko angažiranje pripadnika dvije vojske u misiji ISAF, kao i mogućnost nastavka te suradnje u sklopu nove misije u Afganistanu - Resolute support, a dvojica vojnih čelnika razgovarali su i o regionalnom projektu u području nadzora zračnog prostora (BRAAD inicijativa) i mogućoj razmjeni podataka o situaciji na moru i u zračnom prostoru.

U priopćenju se navodi da su Samardžić i Lovrić razgovarali i o pokretanju inicijative za realiziranje regionalne vježbe, u cilju zajedničkog reagiranja na prirodne i druge katastrofe, u koju bi pored oružanih snaga bile uključene i civilne institucije iz regije.