Croatia Forum posvećen zapadnom Balkanu i EU

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 02. srpnja 2014. - 11:29
Autor: 

Na deveti Croatia Forum, ove godine na temu zapadni Balkan i Europska unija, koji se održava se od 10. do 12. srpnja u Dubrovniku, svoj dolazak potvrdilo je 18 ministara vanjskih poslova iz EU-a i zemalja regije, a interes za sudjelovanje pokazali su i SAD, Kina, Rusija, Japan i Novi Zeland.

"Ove godine tema nam je zapadni Balkan i EU, drugim riječima naša regija i napredovanje prema članstvu. U našoj regiji to uvijek znači stabiliziranje i izgradnju države", izjavila je za Hinu prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Osim ministara vanjskih poslova i pet zamjenika ministara, skupu će nazočiti europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele, šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU-a u BiH Peter Sorensen, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko te europski povjerenik za zdravlje i zaštitu potrošača Neven Mimica. Očekuje se i dolazak visoke predstavnice EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

Interes za dolazak na skup pokazale su i neke velike zemlje izvan regije, naglašava Pusić. "Imamo i interes, koji me veseli, velikih zemalja izvan regije: SAD-a, Kine, Ruske Federacije, Japana, Novog Zelanda. Mi smo naravno bili oduševljeni i pozvali ih i oni dolaze na vrlo visokim razinama. Osigurat ćemo na neki način da se njihovi predstavnici obrate cijelom auditoriju", istaknula je.

Međunarodna konferencija Croatia Forum prvi put je održana 2006. kao sastanak na vrhu šefova država i vlada na temu "Zaokruživanje europske južne dimenzije: vrijednosti koje nas povezuju", a ključni su naglasci bili vezani uz proces integracije u EU i NATO te sigurnosna pitanja.

Hrvatska je tada bila tek u prvoj godini pregovora s Europskom unijom. Crna Gora je u lipnju iste godine održala referendum o neovisnosti, čime je prestala postojati Država Srbija i Crna Gora, a početkom 2006. započeli su međunarodni pregovori o konačnom statusu Kosova. Perspektiva euroatlantskih integracija i sigurnost, bile su teme, ili bolje rečeno – zajednički nazivnici, kojima se započinjao međusobni dijalog i gradilo povjerenje unutar regije.

Iduće godine tema "Novi jug Europe" je opet bila vezana uz pitanja stabilnosti i sigurnosti jugoistoka Europe. Polako je sazrijevala svijest da bez stabilnosti i sigurnosti cijele regije, nema ni gospodarskog napretka, a niti napretka u euroatlantskim integracijama. Tako je treći summit 2008. održan na temu "Sigurnost, razvoj i prosperitet", i to samo tri mjeseca nakon što je Hrvatska dobila pozivnicu za članstvo u NATO-u.

Godine 2009. tema je bila "Europski strateški imperativi - energija, investicije i razvoj". Bilo je to nakon "plinske krize" u Europi, u siječnju iste godine. Godinu poslije skup je bio posvećen gobalnim izazovima jugoistočne Europe.

U godini u kojoj je Hrvatska završila pregovore, 2011., tema summita je bila okrenuta budućnosti "Novo desetljeće za jugoistok Europe – završetak tranzicije", a iduće, 2012. fokus je bio usmjeren na rezultate i uspjehe prethodnih procesa.

Prošle godine, u kojoj je Hrvatska postala punopravna članica Europske unije, summit je uspješno pretvoren u forum, a aktualna, kako onda tako i danas, tema "Europska energetska sigurnost" okupila je troje potpredsjednika vlada, sedam ministara vanjskih poslova te brojne druge visoke dužnosnike.

Na ovogodišnjem Croatia Forumu sudionici će raspravljati na tri panela i jednom okruglom stolu.