Države-sljednice bivše SFRJ podijelit će 25 milijuna eura "zamrznutih" u Francuskoj

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 29. svibnja 2014. - 14:15
Autor: 

Države-sljednice bivše Jugoslavije sudskom su presudom dobile pravo podijeliti 25 milijuna eura iz fondova nekadašnje Narodne banke SFRJ koji su su bili zamrznuti u Francuskoj, objavile su u četvrtak banjolučke "Nezavisne novine" pozivajući se na izvore iz Ministarstva financija Bosne i Hercegovine.

Trgovački sud u Parizu, prema ovom izvoru, ranije tijekom svibnja donio je pravomoćnu presudu o odmrzavanju sredstava koje je središnja banka nekadašne zajedničke države pohranila na računima banke Credit Lyonnais/Credit Agricole.

U pitanju je iznos od točno 24,44 milijuna eura i to bez kamata na sredstva koja su bila blokirana još od 1996. godine.

Raspoloživi novac treba biti raspoređen među državama-sljednicama bivše SFRJ sukladno ranije postignutom sporazumu o sukcesiji.

Francuska banka nije željela dopustiti raspolaganje ovim novcem bez sudske presude, a formalni postupak pred Trgovačkim sudom u Paruzu pokrenula je 2013. godine Narodna banka Srbije.

Sporazum o sukcesiji imovine bivše SFRJ države-sljednice potpisale su 2001. godine, dok ga je Hrvatska ratificirala 2004. godine.

Aneksom C tog sporazuma definirana je podjela raspoloživih financijskih sredstava.

Još uvijek postoje prijepori oko sredstava koja su bila pohranjena na deviznim računima bivše SFRJ, držana kod jugoslavenskih banaka za zajednička ulaganja u inozemstvu.

Ona su, kada je sporazum sklopljen, procijenjena na 645 milijuna dolara.

Prema sporazumu iz 2001. godine, Hrvatskoj od cjelokupne imovine, ali i dugova bivše zajedničke države pripada 28,5 posto.