Dubrovnik: Danas počinje deveti Croatia forum

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 10. srpnja 2014. - 11:23
Autor: 

Deveti Croatia Forum, tradicionalno posvećen temama vezanim uz jugoistok Europe i Europsku uniju otvara se danas u Dubrovniku u nazočnosti 18 ministara vanjskih poslova iz EU-a i zemalja regije, drugih visokih europskih dužnosnika, ali i predstavnika SAD, Kine, Japana, Rusije i Novog Zelanda. 

"Tema ovogodišnjeg Foruma je zapadni Balkan i EU, drugim riječima naša regija i napredovanje prema članstvu. U našoj regiji to uvijek znači stabiliziranje i izgradnju države", kazala je za Hinu prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić, najavljujući skup. 

Organizator je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP), a na Forumu će uz šefove diplomacija susjednih zemalja, Igora Lukšića (Crna Gora), Ivicu Dačića (Srbija), Zlatka Lagumdžije (BiH), Nikole Poposkog  (Makedonija), Envera Hoxhaja (Kosovo), Miroslava Lajčaka (Slovačka), Tibora Navracsicsa (Mađarska) sudjelovati i visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, europski povjerenici za proširenje i zaštitu potrošača Štefan Fuele i Neven Mimica, specijalni predstavnik EU-a u BiH Peter Sorensen i visoki međunarodni predstavnik za BiH Valentin Inzko.
Forum počinje kasno popodne temom "EU integracija zapadnog Balkana: trenutna situacija". 

Sudionici će raspravljati o pitanjima koja su u ovom trenutku na dnevnom redu u jugoistočnoj Europi, Europskoj uniji, širem europskom susjedstvu i transatlantskim odnosima.