EK: Država smije financirati novinsku agenciju kao javni servis

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 10. travnja 2014. - 12:06
Autor: 

Francuska država može javnim sredstvima financirati novinsku agenciju AFP kao nadoknadu za obavljanje misije javnog servisa, ali ne mogu se sve aktivnosti podvesti pod definiciju misije od općeg interesa, jer su neke od njih čisto komercijalne djelatnosti te će za njih agencija morati voditi odvojeno računovodstvo, doznaje se u Europskoj komisiji.

Europska komisija nedavno je odobrila državno financiranje francuske novinske agencije France-Presse (AFP), priznavši joj da obavlja posao od općeg interesa, što je zapisano i u statutu agencije, te je zatražila jamstva da pretplata države na usluge agencije ne bude neka vrsta prikrivenih subvencija.

Država može dati državne potpore AFP-u, ali na transparentan način, koji je sukladan pravilima EU-a o državnim potporama, posebice pravilima o uslugama od općeg ekonomskog interesa, istaknuo je glasnogovornik povjerenika za tržišno natjecanje Joaquina Almunije, Antoine Colombani.

Francuska subvencionira AFP-u u visini od 40 posto prihoda agencije. Zbog toga je njemačka novinska agencija DAPD (Deutsche Depeschendienst), koja je u međuvremenu propala, prijavila AFP Europskoj komisiji u veljači 2010. godine. DAPD je optužio AFP da kroz brojne pretplatničke ugovore koje ima s francuskom državom prima skrivene državne potpore, koje su u suprotnosti s pravilima EU-a i da po dampinškim cijenama nudi svoje usluge na njemačkom tržištu.