HDZ 6, Kukuriku koalicija 4, ORaH 1

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 26. svibnja 2014. - 10:05
Autor: 

Prema privremenim neslužbenim podacima koje je objavio DIP na izborima za Europski parlament Koalicija predvođena HDZ-om (HDZ-HSS-HSPAS-BUZ-ZDS-HDS) osvojila je 6 mandata. Slijedi lista Kukuriku koalicije (SDP, HNS, IDS i HSU) 4 mandata te OraH s jednim mandatom

Je li Savez za Hrvatsku (HDSSB-ABH-AHSS-HRAST-HSPHZOS-ZZH) izgubio ranije najvaljen jedan mandat znat će se danas kada u DIP stignu rezultati s još 21 biračkog mjesta. Naime, zbog vremenske razlike čeka se 4.700 glasova s brodova i inozemstva. Listi HDZ-a i parntera nedostaje samo 236 glasova - tako da bi umjesto Stjepana Ribića u Bruxelles mogao otići Davor Ivo Stier. 

Ispod crte ostali su Hrvatski laburisti i lista na kojoj su Nacionalni forum, HSLS, PGS. HDZ-ova koalicija osvojila je 41,42 posto glasova, SDP-ova 29,93 posto ORaH 9,41, a Savez za Hrvatsku predvođen HDSSB-om osvojio je 6,89 posto glasova.

Najviše preferencijalnih glasova dobili Ruža Tomašić i Tonino Picula

Tako će u europarlament iz HDZ-ove koalicije Ruža Tomašić, koja je dobila najveću potporu, Andrej Plenković, Marijana Petir, Dubravka Šuica i Ivana Maletić. Uvjerljivo najviše glasova na listi Kukuriku koalicije osvojio je Tonino Picula, zatim Neven Mimica, pa Biljana Borzan i Jozo Radoš. No kako Mimica ide u Europsku komisiju, u Parlament bi mogao Ivan Jakovčić. Umjesto Mirele Holy u Europski će parlament Davor Škrlec, a  umjesto Milana Kujundžića HDSSB-ovac Stjepan Ribić.

Gubitnici izbora su laburisti, zbog čega je predsjednik stranke Dragutin Lesar podnio ostavku.