Izložba "Usprkos svemu umjetnost - Austrija 1914.-1918."

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 09. svibnja 2014. - 10:34
Autor: 

Izložba "Usprkos svemu umjetnost - Austrija 1914.-1918.", koja obuhvaća oko 280 eksponata iz fundusa toga muzeja te posuđenih eksponata iz drugih galerija i privatnih zbirki sa zajedničkom temom kako su umjetnici doživljavali Prvi svjetski rat, otvorena je sinoć u Leopold muzeju u Beču.

"Izložba prikazuje djela iz zbirki Leopold muzeja u novome svjetlu", rekao je na konferenciji za novinare uoči njezina otvorenja ravnatelj muzeja Peter Weinhaeupl.

Istaknuo je da su umjetnici, usprkos ratu protiv kojega su bili, načinili sjajna djela koja prikazuju strahote i besmislenost, bijedu i jad rata, što je posebice vidljivo u radovima Albina Eggera-Lienza "Ples mrtvaca" i "Čelični korak smrti" te drugim.

"Ovo nije izložba o ratu, ovo je izložba protiv rata, krik protiv svih njegovih strahota s jasnom porukom: 'Nikad više rata'", istknula je utemeljiteljica Leopold muzeja, danas članica njegova upravnog odbora Elisabetha Leopold.

Izložena su ulja na platnu, crteži, fotografije, plakati, pisma, a pripremljena je i posebna 20-minutna filmska dokumentarna reportaža.

Izložba je podijeljena u nekoliko cjelina. U središtu su djela austrijskih slikara Egona Schielea, Oskara Kokoschke, Gustava Klimta, Albina Eggera-Lienza, Antona Koliga, Herberta Boeckla i drugih.

Dvije prostorije obuhvaćaju suvremene umjetničke instalacije i intervencije suvremenih umjetnika iz Rusije, Rumunjske, Italije i Srbije.

Osim umjetničkih radova, na zidovima su izloženi i citati književnika, poput Thomasa Manna, Stefana Zweiga, Karla Krausa i Franza Kafke, o besmislenosti rata.

Jedan od najpoznatijih austrijskih ekspresionističkih slikara Egon Schiele, koji nije bio na bojišnici, ali je ratne strahote duboko proživljavao, pisao je 1915. godine majci: "Koliko će još trajati ovaj rat? Ovo je najstrašnije razdoblje ljudskog roda. Zbog čega smo na svijetu?"

Izložbu organiziranu u povodu 100. godišnjice početka Prvoga svjetskog rata sinoć je otvorio

 austrijski ministar kulture Josef Ostermayer, a bit će otvorena do 15. rujna.

Nakon otvorenja izložbe, on će sudjelovati na "Svečanosti radosti" koja se u povodu obilježavanja završetka Drugoga svjetskog rata održava na Trgu junaka u središtu Beča. Na svečanosti će biti austrijski državni čelnici, a nastupit će Bečki simfoničari.