Josipović: RH ulaskom u EU i NATO ostvarila ciljeve, dobila ulogu

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 21. lipnja 2014. - 11:37
Autor: 

Hrvatska je ulaskom u EU i NATO ostvarila dva najvažnija strateška cilja, ali je time dobila i novu ulogu i zadaću - veći angažman u regiji i promicanje europskih vrijednosti kao načina stabilizacije jugoistoka Europe, rekao je u petak u Zuerichu predsjednik države Ivo Josipović.
Josipović je na Europskom institutu Pravnog fakulteta sveučilišta u Zuerichu održao govor "Hrvatska u Europskoj uniji i regiji", čime je okončao dvodnevni službeni posjet Švicarskoj.
"Članstvom u EU ispunili smo jedan od strateških ciljeva i na tom smo putu imali puno izazova. Pregovore smo dugo vodili, ali to je za nas bilo dobro. Hrvatska je postala bolje društvo", kazao je Josipović.
Izazovi, dodao je, nisu s tim prestali jer je Hrvatska dobila novu ulogu - veći angažman u regiji i promicanje europskih vrijednosti kako bi susjedima pomogli na putu eurointegracija.
Istaknuo je da Hrvatska snažno zagovara europsku politiku otvorenih vrata i razvijanje boljih odnosa sa susjedima, što je, kako je ocijenio, "proces koji još uvijek traje".
"Podržavamo naše susjede, to je dobro za njih i za nas. Reformirana društva s europskim vrijednostima su nam bolji susjedi", poručio je hrvatski predsjednik.
U svom je govoru uoči prve godišnjice hrvatskog članstva u EU-u ocijenio da je Hrvatska kao zemlja dobili nove šanse i prilike, kako političke tako i gospodarske, a da je "na nama da ih iskoristimo". Izrazio je žaljenje što je Hrvatska, primjerice, premalo iskoristila fondove EU-a.
Predsjednik Josipović je govor o putu koji je Hrvatska prešla od svog osamostaljenja i europskim temama održao u dvorani u kojoj je 1946. Winston Churchill održao svoj poznati govor u Zuerichu i poručio: "Stoga vam kažem, nova se Europa uzdiže".
Gostovanje na Sveučilištu Zuerich obilježeno je i potpisivanjem sporazuma o suradnji Pravnog fakulteta u Zagrebu i Europskog instituta.