Ljetnja škola hrvatskog folklora

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 01. kolovoza 2014. - 11:22
Autor: 

U Omladinskom hostelu na Boriku, od četvrtka do 10. kolovoza prvi će se put u Zadru održati Ljetna škola hrvatskog folklora, u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.

Podučavat će se o plesovima, nošnjama, pjesmama i glazbalima Međimurja, Podravine, Zagorja, Zagrebačkog prigorja, Karlovačkog pokuplja, okolice Jastrebarskoga, te Gorskoga kotara, Grobnika i cijele Istre, a ove godine prvi put u program se uvode i plesovi gradišćanskih Hrvata.

Voditelj Škole hrvatskoga folklora ugledni je etnolog i etnokoreolog prof. Andrija Ivančan, o sviranju tradicijskih glazbala podučavat će Vjekoslav Martinić, a tamburaškim orkestrom Škole ravnat će Tibor Bün, te kao gost predavač maestro Siniša Leopold.

Uz njih će tijekom škole predavati vrsni stručnjaci i istraživači hrvatskoga folklora: Štefan Novak, Nerina Štajner, dr. Goran Oreb, Miro Kirinčić, Josip Forjan (narodne nošnje) i Kristina Benko Markovica (pjevanje), uz suradnju glazbenog korepetitora Antuna Kotteka.

Polaznici ovogodišnje Ljetne škole 10. kolovoza održat će završni koncert, a sudionici dolaze iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Mađarske, Slovačke, Srbije i cijele Hrvatske.