Nizozemska proslavila svog kralja

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 05. svibnja 2014. - 9:09
Autor: 

Prije godinu dana na nizozemsko prijestolje stupio je kralj Willem-Alexander. Inače, ovo je prvi Kraljev dan nakon više od 120 godina. Naime, više od jednog stoljeća u Nizozemskoj su na prijestolju bile kraljice.

Ta godišnjica slavi pod motom: Živio kralj! Velika većina Nizozemaca smatra da njihov vladar odlično obavlja svoje dužnosti. Prije nešto više od godinu dana, kada je još vladala njegova majka kraljica Beatrix, monarhiju je podržavalo oko 85 posto građana. Već to je bio odličan rezultat, no danas je za kraljevinu čak 89 posto Nizozemaca.

U Nizozemskoj je (26.4.) nacionalni praznik - Kraljev dan. Cijela zemlja slavi rođendan kralja Willem-Alexandera. Posvuda se održavaju pučke veselice bez stroge ceremonije i uz velike količine piva.

Sajmovi i puno piva

I zato je uvijek obilježavan Kraljičin dan. Do sada je taj dan slavljen 30. travnja, na rođendan kraljice Juliane, majke bivše kraljice Beatrix. Willem-Alexander je rođen 27. travnja, no budući da taj dan pada na nedjelju, slavlje se ove godine održava dan ranije. A kada on više ne bude kralj, Nizozemska će vjerojatno opet slaviti Kraljičin dan. Njegova nasljednica je kćerka Catharina-Amalia.

Nizozemci uživaju u svom nacionalnom prazniku i slave svog kralja. Tu nema stroge ceremonije i velikih parada kao u Velikoj Britaniji. Prijepodne se diljem zemlje održavaju sajmovi, popodne pučke veselice, a navečer se ispijaju ogromne količine piva.

"Svako selo ima svoju svečanost", objašnjava jedna Nizozemka. Cijela zemlja je preplavljena narančastom bojom - bojom nizozemske kraljevske kuće. Dakle, na taj dan nitko ne mora dugo razmišljati o tome što obući za slavlje. Nešto narančasto, naravno.

Više pogledajte na fotografijama koje nam je poslao naš čitalac Đurica Nikolić.

Izvor:/dw.de/