Otvara se najveći zatvor u Europi

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 18. listopada 2014. - 10:54
Autor: 

Najveći zatvor u Europi koji može primiti 4.000 ljudi otvorit će vrata 2015. u Sankt Peterburgu, na sjeverozapadu Rusije, priopćila je ruska uprava za zatvorski sustav.

Zatvor u Kolpinu, u predgrađu nekadašnje ruske prijestolnice, koji može primiti 4.000 zatvorenika, bit će najmoderniji u Rusiji i najveći u Europi, istaknuo je Genadij Kornijenko, ravnatelj ruske savezne uprave za zatvorski sustav.

Kompleks od 35 hektara ima dvadesetak zgrada, među kojima dvije osmerokatnice u obliku križa, ali i bolnicu, praonicu i kuhinju. Ćelije za dvije i četiri osobe veličine su 16 i 30 četvornih metara. Zatvor je udoban, odgovara europskim standardima, ustvrdio je Kornijenko.

Ovaj zatvor treba zamijeniti "Kresti", zatvor iz 19. st., koji je trenutačno pretrpan i 2015. će se zatvoriti. U tom zatvoru, kompleksu zgrada poredanih u obliku križa, smještenom u samom središtu Sankt Peterburga, kaznu su služile tisuće političkih zatvorenika, među njima Trocki i sovjetski disidenti. Sudbina starog zatvora još nije riješena, rekao je Kornijenko, a neki spominju mogućnost njegove preinake u centar za umjetnost ili u hotel.