Picula u EP organizirao seminar za male poljoprivrednike

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 07. ožujka 2014. - 13:06
Autor: 

Zastupniku Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP) okupio je u Bruxellesu 15-tak malih poljoprivrednih proizvođača iz jadranskih županija na dvodnevom seminaru kako bi se što bolje informirali o mogućnostima plasiranja svojih proizvoda na europsko tržište.

U okviru dvodnevnog seminara, koji je započeo u ponedjeljak, predviđena je i izložba "Jadran - boje izvornosti" te degustacija tradicionalnih hrvatskih proizvoda. Seminar i izložba imaju zadaću da prije se prije svega naši ribari, maslinari, proizvođači pršuta što bolje informiraju kako preskočiti prepreke i prodati proizvode na europskom tržištu", rekao je Hini Tonino Picula.

Osim podizanja kvalitete, proizvođači bi se trebali udružiti u udruge, zadruge koje će onda biti u stanju dobiti potpore na europskoj razini, a to će im omogućiti da postanu ozbiljni sugovornici i na nacionalnoj razini, rekao je Picula.

Prema Piculi, hrvatski poljoprivredni proizvođači imaju tradiciju i kvalitetu i sada je pitanje kako tu kvalitetu i tradiciju učiniti profitabilnom. "Prije svega to je zadaća nas koji predstavljamo hrvatske građane, pa tako i poljoprivrednike u Europskom parlamentu, na mjestu gdje se odobrava poljoprivredna politika EU-a. Kao zastupnik, odabrao sam samo mali segment poljoprivredne proizvodnje, mala obiteljska poljoprivredna gazdinstva, koji imaju kvalitetne proizvode", rekao je.

Nakon uvodnog Piculina govora na otvaranju konferencije, sudionicima se obratio i Diederik de Smedt, iz Opće uprave za poljopivredu i ruralni razvoj koji je govorio o sustavu zaštite poljoprivrednih proizvoda oznakama zemljopisnog podrijetla i izvornosti.

U utorak će izložbu 23 fotografije s motivima Jadranske Hrvatske autora Ive Pervana otvoriti Hannes Swoboda, šef zastupničkog kluba socijalista u Europskom parlamentu.

Program posjeta Europskom parlamentu omogućit će proizvođačima iz dalmatinskih županija od Dubrovnika do Zadra da pokažu hrvatske autohtone proizvode: vino, maslinovo ulje, pršut, sir, sol, slastice i riblje prerađevine na degustaciju, ali i da se informiraju o mogućnostima zaštite svojih proizvoda u EU, kao i o učinkovitom povlačenju sredstava iz fondova za ruralni razvoj.