Počinje 8. Vukovar film festival

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 25. kolovoza 2014. - 13:33
Autor: 

Kratkometražnim igranim filmom "Zajedno" redateljice i novinarke Jasne Nanut te premijerom njemačkog filma "Križni put", redatelja Dietricha Bruggemanna, dobitnika Srebrnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu, u ponedjeljak 25. kolovoza na terasi Agencije za plovne putove započinje 8. Vukovar film festival, festival filmskih ostvarenja podunavskih zemalja, kazao je direktor festivala Igor Rakonić.
Ove godine na Festivalu će biti prikazano 81 filmsko ostvarenje, a novitet je da će uz lokacije filmskih projekcija u Vukovaru po prvi puta dio festivalskog repertoara biti prikazan u Vinkovcima i Županji, rekao je Rakonić. Dodao je da je festival produžen s pet na šest dana te da se razmišlja da preraste u filmski festival Vukovarsko-srijemske županije. Podsjetio je da je na prvom festivalu prikazano tek sedam filmova.
Na ovogodišnjem festivalu, uz filmove podunavskih zemalja, bit će prikazana i retrospektiva recentnih naslova španjolskog redatelja Pedra Almodovara te oscarovke Susanne Bier, a organizatori pozivaju na filmske projekcije u Agenciji za plovne putove i perivoju Dvorca Eltz te kupnju ulaznica po cijeni od 15 kuna, jer će sav prihod biti usmjeren na obnovu Studija kreativnih ideja u poplavama pogođenoj Gunji.
Svaki od vukovarskih festivalskih dana završava besplatnim koncertom, na kojem će ove godine nastupiti regionalni DJ dvojac Discobajagi, grupe Vatra, Ban i Diktatori, Bambi Molesters, Darko Rundek i Cargo Trio te gostujući DJ iz kluba Pappaya.
Održat će se i tri filmske radionice i to Dunavska scenaristička radionica, Festivalska radionica kao i radionica Stop animacije.
Ovogodišnji članovi festivalskog žirija su filmska kritičarka Branka Šomen, filmski povjesničar Danijel Rafaelić i slovenska glumica Milena Zupančić.
Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava izrazio je želju da se festival nastavi razvijati dosadašnjom dinamikom i privlačiti posjetitelje u Vukovar jer je festival i kulturno-društveni događaj koji značajno pridonosi turističkoj i drugoj promociji grada na Dunavu.

Festival će trajati od 25. do 30. kolovoza.