Poplave u Srbiji

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 16. svibnja 2014. - 13:09
Autor: 

Na teritoriji Srbije do sada je zbog poplava evakuirano 6.175 ljudi, prema posljednjem izvješće Ministarstva unutarnjih poslova, ozlijeđeno je 20 ljudi, a jedna osoba vodi se kao nestala. Bujice su odnijele tri života, bez struje je više od 300.000 domaćinstava, a akcije spasavanja izvode se i barkama i helihopterima, pri čemu su angažirane policija, vojska i vatrogasno spasilačke ekipe. Saobraćaj je obustavljen na putevima širom zemlje.

U četvrtak ujutro najteže je u Obrenovcu.

Najkritičnije je u Obrenovcu gdje je voda poplavila centar grada, a ima indicija da je jedna starija osoba nestala, izjavio je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić. Na teritoriji Beograda ukupno je evakuirano 147 lica.

U Bajinoj Bašti klizišta su odnijela 11 kuća, a klizišta i odroni su prisutni na mnogim putnim pravcima i u velikom broju mjesnih zajednica.

Situacija na području općine Ub je kritična, ugroženo je naselje Ub i 18 sela, sa 4.000 domaćinstava.

U Osečini je evakuirano 70 osoba, ugroženo je 500 kuća i pojavljuje se veliki broj klizišta. Oko 500 građana evakuirano je iz Lajkovca i svi su zbrinuti. Pričinjena je ogromna materijalna šteta. Put za Valjevo je neprohodan, kao i put prema Ibarskoj magistrali.

U općini Ljig, zbog iskakanja glavnog trafoa, nema struje. Evakuirano je preko 60 osoba. U gradu Valjevu situacija polako se stabiliziraju, a vodostaj rijeke Kolubare u blagom je opadanju.

Dvanaest osoba evakuirano je u Mionici, u kojoj je ugroženo 600 domaćinstava. Ljubovija je bez telefonskih veza, a oko 500 domaćinstava je ostalo bez struje.
Rijeka Crnica poplavila je dio sela Glavica sa oko 60 kuća sa oko 300 stanovnika. U mjestu Rekovac ugroženo preko 100 domaćinstava, više stotina hektara oranica je poplavljeno. U prekidu je 500 metara puta Jagodina Rekovac, evakuirano je devet osoba.

Na teritorij grada Čačka ugroženo je i poplavljeno 200 domaćinstava, a evakuirano je 160 stanovnika, dok je u Gornjem Milanovcu ugroženo 66 domaćinstava sa 230 stanovnika. Preko 100 domaćinstava evakuisrano je u prigradskim naseljima Krajeva sa oko 300 osoba, a pod vodom je više od 600 domaćinstava. Nivo vode i dalje raste.

„Ovako se nešto nikada nije desilo u istoriji Srbije. To nije ono 'jedanput u 100 godina', nikada se nije desilo", rekao je premijer Aleksandar Vučić, govoreći o vodenoj stihiji koja je izazvala probleme u čitavoj zemlji.

Izvor: RFE