Predsjedništvo BiH zbog poplava odobrilo angažiranje vojske

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 15. svibnja 2014. - 10:50
Autor: 

Zbog stalnog pogoršavanja stanja u Bosni i Hercegovini prouzročenog obilnim kišnim padalima i izlijevanjima rijeka iz korita u četvrtak je sazvana hitna sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je donesena odluka o angažiranju oružanih snaga radi pomoći u spašavanju stanovništva i zaštiti imovine.

Kako se navodi u priopćenju objavljenom nakon sjednice Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo je odluku da se svi raspoloživi ljudski resursi i materijalno-tehnička sredstva oružanih snaga angažiraju na pružanju pomoći civilnim vlastima i građanima.

Ministar obrane Zekerijah Osmnić odlukom državnog vrha ovlašten je po potrebi i na zahtjev odgovarajućih civilnih tijela vlasti angažirati vojsku na cijelom teritoriju države.

Odluka će biti na snazi sve dok postoji potreba za pomoć civilnim tijelima i građanima na cijelom teritoriju BiH.

Najavljeno je i kako će Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nastaviti pozorno pratiti razvoj stanja na terenu i biti u neprestanoj komunikaciji s drugim tijelima vlasti.

Prema informacijama koje su ble dostupne do 10 sati zbog obilnih padavina uz brojne druge probleme došlo je i do prekida prometivanja na najmanje devet magistralnih cesta u BiH uključujući ključnu prometnicu koja povezuje Sarajevo i Bosanski Brod.

Zbog izlijevanja vode na cestu promet je prekinut na dionici između Maglaja i Doboja pa je promet presumjeren na alternativne pravce i odvija se uz značajne poteškoće.

Vodostaj većine rijeka u Bosni i Hercegovini naglo je povećan u srijedu a u poslijepodnevnim satima najteže je stanje bilo na području sarajevske te tuzlanske županije, izvijestile su službe civilne zaštite i lokalne vlasti.

Rijeke Miljacka i Željeznica koje protječu Sarajevskim poljem zbog obilnih kiša dosegnule su razinu veću od tri metra pa je u glavnom gradu BiH iz opreza zabranjen prolazak pješačkim mostom Drvenijom.

Lokalni su mediji izvijestili kako je voda prodrla i u zgradu parlamenta Faderacije BiH, odnosno u prostor koji se nalazi ispod razine Miljacke.

U naselju Rajlovcu voda je naglo okružila jedan trgovački centar pa je civilna zaštita morala intervenirati kako bi iz njega evakuirala oko dvije stotine zaposlenih i kupaca koji su se ondje zatekli.

Najugroženija su stambena naselja u rubnim dijelovima grada gdje su nabujale rijeke i potoci zaprijetili desecima kuća a u prekidu su neke lokalne prometnice.

Zbog prodora vode tijekom dana izvan pogona bilo je i više trafo stanica pa je bez električne energije ostao značajan dio sarajevske županije.

Vodostaj rijeke Bosne u Zenici poslije podne je premašio razinu od četiri metra pa se u njenom slivu poduzimaju preventivne mjere u očekivanju izlijevanja vode iz riječnog korita.

Teško je i stanje na širem području Tuzle te u Semberiji u sjeveroistočnom dijelu Bosne.