Retrospektiva Horsta P. Horsta u muzeju V&A u Londonu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 26. kolovoza 2014. - 11:01
Autor: 

Muzej Victoria & Albert u Londonu jesensku izložbenu sezonu počinje velikom retrospektivom njemačko-američkog modnog fotografa Horsta P. Horsta, majstora osvjetljenja, kompozicije i atmosferičnosti koji je u svojim fotografijama sažimao prizore sofisticirane senzualnosti koji nadmašuju modu i vrijeme.

Uz Irvinga Penna i Richarda Avedona smatran jednim od najistaknutijih modnih fotografa i portretista 20. stoljeća, Horst P. Horst (1906.-99.) rođen je u Njemačkoj kao Horst Paul Albert Bohrmann. Godine 1943. postao je američki državljanin i promijenio prezime u Horst.

Izložba "Horst - fotograf stila" od 6. rujna do 4. siječnja 2015. obuhvatit će šest desetljeća njegove izvanredne karijere prikazane u deset cjelina: Visoka moda, Nadrealizam, Pozornica i ekran, Putovanja, Oblici iz prirode, Studio, Moda u boji, Živjeti sa stilom, Aktovi i Platinum.

Dio fotografija predstavljenih izložbom pripada arhivu časopisa Vogue, kojemu se Horst kao modni fotograf pridružio 1931. Proces stvaranja Horstove modne fotografije temeljio se na suradnji i uključivao talente svih koji su sudjelovali u njezinu nastanku - fotografa i modela, umjetničkog direktora, modnog urednika, studijskih asistenata i tehničara na setu.

Izložba obuhvaća i fotografije nastale pod utjecajem nadrealizma u 30-tim godinama prošloga stoljeća u kojima kombinira misteriozne, nepredvidljive i nadrealne elemente s klasičnom estetikom. Njegova je najslavnija fotografija iz toga razdoblja "Mainbocher Corset" (1939).

Tu su i porteti - portretirao je širok raspon subjekata, od umjetnika i pisaca do predsjednika i pripadnika kraljevskih obitelji, te potom holivudskih celebritiya. Dio izložbe odnosi se i na fotografije s putovanja Bliskim istokom 1949. i 1950., kada je posjetio Bejrut, drevni perzijski grad Perzepolis i novouspostavljenu državu Izrael, te potom proveo neko vrijeme na jugoistočnoj obali Kaspijskog jezera i boravio s pripadnicima etničke skupine Kaškajaca.

Tu su i crno-bijele fotografije biljaka, školjaka i minerala iz newyorškog botaničkog vrta, šuma New Englanda, Meksika, te s obale Atlantika i Pacifika, koje je predstavio u svojoj knjizi "Oblici iz prirode" (1946.). Tijekom pedesetih, radeći u vlastitom studiju, razvio je novi pristup fotografiji u odgovoru na obilje svjetla - razdoblje predstavljeno u galeriji pod nazivom "Studio".

Nakon što je razvoj tehnologije omogućio stvaranje fotografija u boji, Horst je stvorio neke od najspektakularnijih Vogueovih fotografija u boji koje se rijetko izlažu jer ih je jako malo sačuvano a neke od njih su također prikazane na izložbi.

Horst je fotografirao i interijere, a u ranim 50-tim godinama prošloga stoljeća nastala je njegova također izložena serija muških aktova. Izložbu zaokružuje galerija u kojoj su predstavljeni njegovi radovi u platinum i paladij printu koje je napravio u 80-tim godinama za kolekcionarsko tržište i muzeje.

Uz izložbu će biti organizirano izlaganje o njezinu nastanku te jednodnevna konferencija o Horstovim kreativnim suradnjama s drugim umjetnicima.