Ronioci ušli u potonuli trajekt, kapetan uhićen

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 19. travnja 2014. - 12:19
Autor: 

Ronioci koji su uspjeli uči u južnokorejski trajekt koji je potonuo prije 3 dana sa 476 putnika, javili su da tijela plutaju u unutrašnjosti broda. Istražitelji su jučer navečer uhitili kapetana Lee Joon-seok (69) i dva člana posade trajekta Sewola, koji su optuženi za zanemarivanje dužnosti i nedostatnu sigurnost putnika, čime su prekršili pomorska pravila.

Kapetan je priveden jer je napustio brod koji je tonuo u srijedu ujutro u vodama ispred južne obale Južne Koreje. U unutrašnjosti plovila ostale su zarobljene stotine putnika, najvećim dijelom srednjoškolci na školskom izletu.

Kapetan je u policijskoj postaji pokušao objasniti razloge fatalne odluke da odgodi evakuaciju nakon nesreće. Svih 477 osoba na brodu dobilo je od kapetana naređenje da se ne miču s mjesta i ne pokušavaju izlaziti više od 40 minuta. Kad je trajekt počeo pramcem uranjati prema dnu mora, bilo je prekasno jer se putnici nisu uspijevali popeti duž ukošenih hodnika u koje je prodirala voda.

Najnoviji podaci govore o 29 mrtvih i 273 nestalih osoba.

Zamjenik ravnatelja južnokorejske srednje škole koji je bio u pratnji stotina učenika na trajektu počinio je samoubojstvo, priopćila je u petak policija.

Dužnosnik obalne straže rekao je da će se oko olupine Sewola postaviti mreže kako bi se spriječilo da tijela odplutaju. On je isto tako izrazio nadu da ima preživjelih u prostorima gdje se zadržao zrak.

Brojni ronioci od njih 500 koji rade na mjestu nesreće civilni su dobrovoljci.

Trajekt Sewol s 476 putnika i članova posade prevrnuo se u srijedu na putu iz luke Incheon prema južnom turističkom otoku Jejuu.

Još uvijek nisu poznati uzroci havarije broda koji je potonuo u mirnim i plitkim vodama, dok su vremenske prilike bile relativno povoljne.