Šibenik kao New York: The National sviraju tri dana zaredom

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 01. kolovoza 2014. - 12:36
Autor: 

Svjetske indie-rock zvijezde The National danas će održati prvi od tri uzastopna koncerta u Šibeniku, čime će taj grad u srcu Dalmacije stati uz bok rijetkim svjetskim metropolama poput New Yorka, Chicaga i Toronta u kojima je ta američka grupa s višemilijunskom sljedbom obožavatelja također svirala tri dana zaredom.

The National će danas i sutra održati dva intimna, sjedeća koncerta pred 800 posjetitelja na nedavno restauriranoj tvrđavi Svetog Mihovila, što će biti uvod u njihov glavni nastup u nedjelju na otvaranju prvog izdanja šibenskog SuperUho festivala na prostoru bivše tvornice TEF i plaže Banj.

Taj je nastup prvo trebao biti i jedini u Šibeniku, ali budući da je brzo rasprodan, dodan je još jedan, dan ranije, 2. kolovoza na tvrđavi Sv. Mihovila, ali su i za taj koncert karte za čas "planule".

Rupa u koncertnom rasporedu i prijateljstvo sa šibensko-zagrebačkim koncertnim promotorom Matom Škugorom omogućili su i treći koncert The Nationala u Šibeniku i drugi u spektakluranoj atmosferi obnovljene tvrđave s koje puca prekrasan pogled na grad i zaljev.

Očekuje se da će i u Šibeniku značajan dio publike pohoditi sva tri koncerta, a iskustvo iz spomenutih svjetskih gradova gdje je bend svirao više dana zaredom, obećava različite liste izvedenih pjesama tako da će čak 40 posto odsviranog materijala biti različit, najavio je Škugor.

Šibenski nastupi dio su zadnjih koncerata koje će The National odsvirati u sklopu turneje duge godinu i pol, a kojom promoviraju aktualni album 'Trouble Will Find Me'. Tako je Hrvatska među rijetkim zemljama koje su se našle u prvoj i zadnjoj objavi vezanima uz tu turneju, nakon koje The National neće biti koncertno aktivni barem dvije godine.

The National su već pet puta svirali u Hrvatskoj u kojoj imaju brojne i vjerne obožavatelje koji su s američkim bendom uspostavili uzajamno prisan i rijetko topao odnos, još od prvog njihovog koncerta prije nego što su postali slavni u klubu zagrebačkom klubu KSET pred pedesetak posjetitelja.

Da ni članovi benda nisu ravnodušni prema Hrvatskoj, govori i podatak da su već jučer, kada su stigli u Šibenik, na svojoj facebook stranici napisali kako je "teško zamisliti ljepše mjesto za provesti tjedan od Šibenika i Hrvatske". Uz to su objavili fotografije panorame grada i kupanja na slapovima Krke koje su odmah skupile više tisuća lajkova fanova iz čitavog svijeta.