Sjećanje na žrtve Srebrenice

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 12. srpnja 2014. - 11:25
Autor: 

U Podgorici je na spomen obilježju civilnim žrtvama ratova devedesetih, polaganjem vijenaca obilježena godišnjica genocida u Srebrenici. Iz Foruma Bošnjaka je više puta ponovljeni apel da se ne zaboravi i ne ponovi. Sjećanje na žrtve genocida prilika je i za podsjećanje na nezaokruženi proces suočavanja sa prošlošću u Crnoj Gori, za čije pravosudne organe su nesporne žrtve, ne i počinioci i nalogodavci.

Sjećanje na Srebrenicu okupilo je na spomen obilježju u Podgorici uglavnom ljude iz Foruma Bošnjaka, te članove porodica žrtava ratova devedesetih. Član Foruma, novinar Mirsad Rastoder kaže da je obaveza, bar na današnji dan, sjetiti se patnje ljudi, pokazati poštovanje i saosjećanje sa porodicama žrtva genocida. Istovremeno apel crnogorskim, državnim organima da do kraja rasvijetle zločine počininje na prostoru Crne Gore, utvrde činjenice i odgovornost: „Mi očekujemo prije svega od ljudi iz državnih institucija da malo više pažnje povedu u dijelu daljeg utvrđivanja odgovornosti za zločine, jer se treba utvrditi ko je za šta zaista kriv kako narodi ne bi snosili kolektivnu krivicu. Treba je personalizovati i treba jasno reći, utvrditi činjenice i saopštiti ih.”

Polaganju vijenaca na spomenik u Podgorici prisustvovao je i ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović, koji na apele o nužnosti suočavanja sa prošlošću i utvrđivanju odgovornosti za počinjenje zločine odgovara stavom da država radi svoj posao: „Dozvolimo nadležnim državnim organima da svako u svojoj nadležnosti radi svoj dio posla. I ja sam siguran da je to najbolji ili jedini mogući put da kroz institucije dođemo do prave istine i ponavljam, da nam se ovakve situacije nikada više ne ponove.”

A da se ne bi ponovilo, nužno je da se devedesetim više pažnje pokloni kroz obrazovni sistem, smatraju u Forumu. Mirsad Rastoder: „U obrazovnom sistemu treba napraviti reforme tako što će se o događajima devedesetih pisati na osnovu činjenica, utvrđenih i na osnovu svega onoga što je značajno za te dane. Treba da učimo na primjeru onoga što Njemačka radi:”

Slično viđenje i u Vladi. Ministar Numanović kaže: „Slažem se sa činjenicom da ovakve stvari treba da, između ostalog i kroz obrazovni sistem na kvalitetan način tretiramo, koje će značiti da djeca budu tako edukovana da se zaista ovakve ili slične stvari nikada ne dešavaju. Ne samo na prostoru bivše Jugoslavije, nego nigdje u Evropi i nigdje u svijetu.”

Komemoraciji u Potočarima prisustvovali su potpredsjednik SDP Rifat Rastoder, poslanik Bošnjačke stranke Kemal Zoronjić i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo.

/RFE/