10. obljetnica hrvatske nastave u Crnoj Gori

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 13. lipnja 2014. - 10:27
Autor: 

Povodom 10. obljetnice hrvatske nastave u Crnoj Gori, sinoć je u ljetnjikovcu Buća u Tivtu, u galerijskom prostoru otvorena izložba fotografija i upriličena je književna večer sa piscem Hrvojem Kovačevićem.

Profesorica hrvatske nastave u Crnoj Gori, Ana Šarčević, pozdravila je prisutne među kojima su nazočili predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske: Vera Šutalo, Ivana Pilko Čunčić i Milan Bošnjak; konzula Republike Hrvatske u Kotoru Hrvoje Vuković, predstavnike Hrvatskoga građanskoga društva  Darijo Musić i Tripo Schubert.

Izložbu je otvorio Dario Musić, idejni začetnik projekta "Učimo hrvatski" , koji je kasnije prerastao u školu hrvatskoga jezika i kulture. O nastanku te ideje, Musić je, između ostalog, kazao: "Na manifestaciji u Zagrebu "Tjedan Hrvata Crne Gore" , koje svake godine vodi Hrvatska matica iseljenika i grad Zagreb, imali smo sastanak u Ministarstvu prosvjete, kulture i sporta i inicirali smo tu priču o osnivanju škole u Crnoj Gori."

Večer se nastavila u atrijumu ljetnjikovca Buća gdje je upriličen književni susret sa Hrvojem Kovačevićem. Pisac je publici, među kojima su se isticali sadašnji, ali i prva generacija učenika koji su pohađali hrvatsku školu, predstavio svoje dvije knjige " Tajna mačje šape " i "Kuma, slava, brat i krava".

Vidno raspoložen pisac, sa zadovoljstvom je odgovarao na mnogobrojna pitanja prisutnih vezana za njegovo stvaralaštvo.