13. Don Brankovi dani muzike

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 05. srpnja 2014. - 10:24
Autor: 

Ono sve što znaš o meni ili Ljubav ili šala svojevrsni su pečati umjetnika koji će večeras (5. srpnja) nastupiti na ovogodišnjem Kotor Art-u. Kantautor Arsen Dedić sa suprugom Gabi Novak i njihovim sinom, džez pijanistom Matijom Dedićem, održat će koncert na kotorskoj Ljetnoj pozornici, s početkom u 21 sat.

Poznati hitovi u starom i novom „izdanju“ bit će predstavljeni publici kao uvertira u predstojeće trinaeste po redu Don Brankove muzike, glazbeni segment Kotor Art-a koji će ove godine publici predstaviti ukupno petnaest programa.

Među solistima najavljena su velika imena svjetske scene: violinista Stefan Milenković, pijanista Boris Berezovski, zatim Slavomir Zubžicki, umjetnik koji će prvi put u Crnu Goru donijeti orguljsku violu – instrument koji je prije nekoliko mjeseci konstruirao i predstavio svjetskoj javnosti. Zvučne boje kamerne glazbe će braniti i klavirski trio „Brams“, „Ansambl 4.1.“, Crnogorski gitaristički duo, dok će uz pratnju Festivalskog orkestra svirati violinistica Lidija Bajić, trubač Paćo Flores, kao i pijanista Ratimir Martinović, umjetnički direktor Don Brankovih dana muzike.

Arsen DEDIĆ, kantautor, u svojoj petodecenijskoj karijeri uspješno spaja muzičku i poetsku estetiku u prepoznatljiv kantautorski stil. Diplomirao je Muzičku akademiju u Zagrebu 1964. godine, a profesionalnu karijeru je počeo kao flautista u više ansambala i orkestara. Popularnost kao kantautor stekao je nakon učešća na festivalu „Beogradsko proleće“ (1963) s pjesmom Prolećni cvet Radoslava Grajića, da bi već nakon dvije godine održao svoj prvi solistički koncert u beogradskom Domu sindikata. Uspjeh na polju književnosti stiče 1971. godine s prvom knjigom Brod u boci, koja je ubrzo prodata u 60 hiljada primjeraka. Dedić je često pisao za djecu, za dalmatinske klape, kao i stihove i muziku za medijske reklame. Profesionalni angažman u najvećem obimu ostvario je komponujući primjenjenu muziku, za pozorišne komade, kao i za igrane, animirane i propagandne filmove. Objavio je četrdesetak LP ploča, na kojima je potpisan kao kompozitor, pjesnik, aranžer, dirigent ili producent.

Gabi NOVAK, vokalna umjetnica, nakon završene Škole primjenjene umjetnosti u Zagrebu, počela je da radi u „Zagreb filmu“ kao scenografkinja, a pozajmljivala je i glas animiranim likovima. Njene vokalne sposobnosti primjetio je slovenački kompozitor i dirigent Bojan Adamič koji ju je pozvao da gostuje na koncertima Big benda u Ljubljani. Uskoro je dobila angažman na Zagrebačkom festivalu zabavne glazbe – kasnije „Zagrebfest“ – kada je 1959. godine izvela pjesmu Ljubav ili šala. Iste godine je na Bledskom džez festivalu pjevala u duetu s čuvenim Lujem Armstrongom. Takođe, često je bila gošća na „Beogradskom proleću“, na festivalima u Splitu i Opatiji. Godine 1964. dobila je poziv od francuske izdavačke kuće „Barkley“ da radi na zapadnom tržištu, ali je ponudu odbila, jer joj se nisu dopali zahtjevi da mijenja svoj stil. Stoga, djelujući u okvirima jugoslovenske muzičke scene pažljivo je birala pjesme i pjevala samo one koje su joj se dopadale. Dobitnica je više značajnih nagrada.

Matija DEDIĆ, pijanista i kompozitor, klavir je počeo da svira već s pet godina. Džez akademiju je završio u Gracu, u klasi prof. Harolda Nojvirta, 1997. godine. Prve velike uspjehe postigao je sa svojim ansamblom „Boliers Quartet“. Krajem 90-ih godinа osnovao je „Matija Dedić Trio“ u kojem s kontrabasistom Žigom Golobom i bubnjarеm Krunoslavom Levačićem izvodi svoju autorsku muziku. Nastupao je u gotovo svim zemljama Evrope i u SAD, ostvarujući zapažene nastupe s muzičarima, kao što su: Beni Golson, Keni Barel, Roj Hejns, Hose Felisijano, zatim Tamara Obrovac, Alvin Kvin, Martin Dru, Ron Ringvud, Boško Petrović i dr. Objavio je više kompakt-diskova za izdavačku kuću „Cantus records“ i „Dallas Records“, kao i prošlogodišnji album „Sentiana“ („Bamboo Music“), na kojem je radio s kontrabasistom Skotom Kolijem i bubnjarom Atoniom Sančezom.