96. obljetnica pobune mornara u Boki

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 01. veljače 2015. - 10:54
Autor: 

Pobuna mornara u Boki kotorskoj obilježava se 1. veljače 1918. godine u spomen na pobunu bokeljskih mornara u austrougarskoj ratnoj floti u Boki. Naime, Boka Kotorska se tada nalazila u Trojednoj Kraljevini Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji, u sastavu Dalmacije, dakle u austrijskom dijelu Austro-Ugarske. Bila je iznimno važna pomorska baza zbog svog strateškog položaja, stare pomorske tradicije, kao i razvedenosti i utočišta kojeg je pružala austro-ugarskim brodovima. Pobuna je počela u podne 1. veljače 1918. na brodovima „Sankt Georg" i „Gea", kada su oko 6.000 mornari preuzeli zapovjedništvo u svoje ruke i izvjesili crvene zastave kao znak pobune i međunacionalne solidarnosti. Na čelu pobune su bili František Raš (izvan broda), Antun Grabar, Dane Tadić, Leo Lelas, Krsto Knežević, Mijo Vidak, Mate Ostojić, Rudolf Kreibach, Ivan Vnuk i Franc Gallet, svi sa zapovjednog broda „Sankt Georg", dok je na čelu pobune broda „Gea" bio Mate Brničević. Pobuna je ugušena 3. veljače kada je u Boku uplovio ratni sastav od 3 bojna broda, 4 razarača i 8 torpiljarki, što je omogućilo da carski časnici preuzmu vlast na zaposjednutim brodovima. Pred redovnim vojnim sudom bilo je optuženo 386 mornara i dočasnika. Iako je bilo uhićeno oko tisuću dvjesta mornara, pred prijeki sud izvedeno je samo njih devedeset osam. U zatvoru je umrlo desetak mornara, u tijeku pobune poginulo ih je dvoje, ostali su osuđeni na dugogodišnje robije, a četvorica na smrt strijeljanjem. Osuđenici na smrt bili su mornar Antun Grabar iz Poreča, topnik Jerko Šižgorić iz Žirja kod Šibenika, topnik Mate Brničević iz Krila Jesenica kod Omiša i Čeh František Raš. Strijeljani su 11. veljače u 7 sati u Škaljarima.

U organizaciji Podružnice Bokeljske mornarice Herceg Novi , danas će biti položeni vijenci u more i na spomen ploču u Đenovićima u 15 sati u čast sjećanja na poginule mornare u pobuni u Boki 1918. godine.

Vijenci će biti položeni u prisustvu predstavnika Općine, Mornarice Crne Gore, Mjesne zajednice, a najvjerojatnije bit će nazočan i veleposlanik Češke.