Abović istupio iz stranke ali zadržao mandat u SO Tivat

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 11. svibnja 2014. - 19:49
Autor: 

Član i funkcionera Hrvatske građanske inicijative, Miomir Abović podnio je ostavku na člastvo u toj partiji, kao i članstvo u Klubu odbornika HGI u SO Tivat.

Tekst sa obrazloženjem neopozive ostavke na članstvo I sve funkcije prenosimo integralno.

Poštovani građani, poštovani članovi i glasači HGI-a, obavještavam vas da od danas nisam više član HGI-a,i da ću u SO Tivat ubuduće djelovati kao nezavisni odbornik.

Ovu odluku donio sam iz tri razloga:

a) najprije, nezadovoljan sam angažovanjem, zapravo totalnim neradom HGI-a na zaštiti i unapređenju položaja Hrvata u gradu Tivtu. Ovo se manifestira u mnogo vidova od kojih ću navesti tri trenutno najupečatljivija: 1) odsustvo podrške čelnika HGI-a vlasnicima zemlje u pojasu DUP-a Golf-Ekonomija, koji su većinom Hrvati, iako su vlasnici te zemlje tražili od čelnika HGI-a da im se ovi, makar i simbolično, u vidu svoje nazočnosti, pridruže u protestu i podrže njihove opravdane zahtjeve; 2) nekritički odnos čelnika HGI-a prema Pravnom stavu Vrhovnog Suda CG o korišćenju morskog dobra, te Nacrtu i Predlogu novog Zakona o morskom dobru- koji su svi redom  izuzetno štetni za ljude koji posjeduju nekretnine u pojasu morskog dobra, a među njima je i veliki broj mještana hrvatske nacionalnosti; 3) ograđivanje od mog istupa od strane nekog iz HGI-a upućeno mail-om dopisniku lista „Vijesti“ iz Tivta g. Siniši Lukoviću (a „junački“ nepotpisano imenom i prezimenom tako da ga „Vijesti“ nisu mogle objaviti), istupau kojem sam zaskupštinskom govornicom grada Tivta konstatovao i dokazao da izvještaj Centra bezbjednosti Tivat za 2013. godinu nije istinit kad su u pitanju izgredi na nacionalnoj osnovi u odnosu na hrvatski narod u Tivtu i neke njegove institucije. O hroničnoj nebrizi i nezainteresiranosti čelnika HGI-a da se hrvatska nacionalna zajednica na neki način ne samo očuva nego i biološki regeneriše i postane mnogo značajnija komponenta etničke supstance grada Tivta nego što je trenutačno suvišno je i govoriti;

b) iz HGI-a istupam i zato što sam nezadovoljan političkom profilacijom HGI-a;  u ove dvije godine, naime, osvjedočio sam se da se stranka ne profiliše da bude samostalan politički subjekt na političkoj mapi Tivta i Crne Gore, nego isključivo da bude satelit i privjesak DPS-a. To ne znači da HGI nipošto ne smije ulaziti i u koaliciju sa DPS-om; smije, naravno, i sa DPS-om i sa bilo kojom drugom strankom ili strankama, ali isključivo kao neovisan politički subjekt koji razmišlja svojom glavom i slijedi vlastite političke interese. Odlazak u opoziciju u Tivtu poslije lokalnih izbora prije dvije godine, tj. nepristajanje na ponižavajuće uvjete koji su HGI-u postavljeni iz tivatskog DPS-a bio je prvi dobar korak u generisanju HGI-a kao neovisne i kičmene stranke, stranke koja ne stupa ni sa kim a priori u koaliciju, i u koaliciju pod bilo kakvim uvjetima. Na žalost, na tome se stalo, i HGI se ubrzo potom vratio na stare staze vječnog, unaprijed pretpostavljenog„savezništva“ sa DPS-om;

c) iz HGI-a, konačno, istupam i zbog toga što ne želim da se moje ime na bilo koji način povezuje sa učestalim, a temeljno dokumentiranim pisanjima u štampi o rasipništvu i nekontroliranom trošenju novca od strane nekih ljudi u HGI-u. Nezadovoljavajući izvještaj o raspolaganju novcem u HGI-u dala je, za 2012. godinu, i Državna revizijska institucija. Sa druge strane, ove učestale napise u štampi niko iz HGI-a ne demantira što nužno kompromitira sve članove i funkcionere stranke. Zato što u tom rasipništvu nisam nikad sudjelovao niti mi pada na pamet, te da bih se i formalno ogradio od tih radnji, želim, i zbog zaštite svoje časti i časti svojih predaka, blagovremeno istupiti iz jedne takve organizacije.

Na kraju, želim istaći još nešto- ovim mojim činom nipošto se ne mijenja moj stav prema odluci Kluba odbornika HGI-a u Skupštini Općine Tivat da podržimo kandidata opozicije g. Vladimira Arsića u nastojanju da postane predsjednik općine. Naprotiv, kao i dosad, uvijek ću podržavati sve poteze koji vode tome da se u Tivtu smijeni štetočinska DPS-SDP koalicija na vlasti i da Tivat dobije bolju, stručniju i odgovorniju vlast.

 Miomir Abović