ANIMA - obilježava Dan nezavisnosti

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 20. svibnja 2014. - 10:57
Autor: 

ANIMA - Centar za žensko i mirovno obrazovanje iz Kotora, obaještavaju da će povodom  Dana nezavisnosti, Crne Gore u okviru inicijative za Ženski sud feministički pristup  pravdi, 22. i 23. svibnja 2014. obići će mjesta zločina koji su se desili tokom  ratova devedesetih: Morinj (logor za hrvatske zarobljenike 1991/2), Herceg Novi (mjesto sa najvećim brojem  deportovanih muslimana koji su ubijeni u BiH 1992), Bukovicu (mjesto  etničkog čišćenja muslimana1992/3), Kaludjerski laz (mjesto  gdje je od pripadnika Vojske Jugoslavije ubijeno šest civila albanske nacionalnosti a koje personifikuje još šesnest ubjenih albanskih civila u vremenu od aprila do juna  1999. g. koji su izbjegli sa Kosova 1999), i Murinu ( mjesto stradanja šest civila medju kojima troje djece, od NATO bombardovanja).

Pravda za žrtve još nije zadovoljena. Institucije  države (sudstvo i tužilaštvo) u sprovođenju prava nisu poštovale kontekst dešavanja, nisu uložile dovoljno napora da se svi krivci privedu pravdi, nije pitana komandna odgovornost, procesi su odugovlačeni, oslobađajuće presude su donešene u većini slučajeva, izrečene su neprimjereno niske kazne  a obrazloženja presuda ne doprinose javnosti učinjenih djela i principima pravednosti. Politička  zajednica ne preuzima odgovornost za učinjeno devedesetih, već sprovodi politike  zaborava  i negiranja  zločina koji su činjeni u naše ime.

Politika nekažnjivosti zločina i neutvrdjivanja odgovornosti nastavlja rat drugim sredstvima u CG. Ovo stanje proizvodi kontinuitet nasilja što se manifestuje kroz bogaćenje malog broja pojedinaca u vladajućim elitama (i bliskim vlastima) i osiromašenje velikog broja stanovnika. Ovakva politika dovela je do netransparentnih privatizacija, socijalne nepravde, kriminala, sive ekonomije i povećanog stepena nasilja koje je vidljivo i u drugim segmentima društva kroz socijalnu patologiju (partitokratija, korupcija, nepotizam), kriminal, trgovinu ljudima i do  nasilja „od porodice do ulice“. Nedostatak tranzicione pravde omogućava održavanje nacionalističkih politika kojima se uspostavlja, svih godina, ravnoteža straha u CG kada se pitanja ekonomskog, socijalnog i moralnog sunovrata postave na javnu scenu.

Obilaskom mjesta zločina, izvršavamo naš etički i politički zadatak, činimo vidljivim zločine činjene u naše i preuzimamo „breme odgovornosti“.

 Ovim činom :

-          Odajemo  počast žrtvama  i posebno uvažavamo dostojanstvo onih koji su bili žrtve u prošlosti.

-          Prozivamo institucije države da  uspostave vladavinu prava za sve i da preduzmu mjere koje obezbjeđuju tranzicionu pravdu, sigurnost i bezbjednost svih stanovnika u CG

-          Afirmišemo potrebu suočavanja sa prošlošću  kako bi se spriječile zloupotrebe ljudi  i zločini u budućnosti.

Poručujemo jevnosti Crne Gore :

Mir se ne postiže završetkom rata ili oružanog sukoba niti sklapanjem mirovnih sporazuma, već je mir stalni proces usmjeren ka iskorjenjivanju rata i uzroka rata, kao i ostvarivanje sigurnosti i bezbijednosti za sve.

Obilazak mjesta zločina realizovaće se u organizaciji Anime  u kojoj su uklučene i aktivisti /kinje organizacija : Bona Fide- Pljevlja, Liga žena glasača-Nikšić, Ljepota zdravlja- Nikšić, Snažna mama- Bijelo Polje, Xeggar- Bar, NVO br .19 -Bar, HRA- Akcija za ljudska prava- Podgorica, Centar za građansko obrazovanje- Podgorica,  Udruženje za razvoj civilnog društva- Bijelo Polje, Crnogorskog komiteta pravnika za zaštitu ljudskih prava- Rožaje, Udruženje građana Bukovice  i aktivisti/kinje koje su uključene u inicijativu Ženski sud- feministički pristup pravdi.

Finansijska podrška Mediterranean Women’s Fund

Tags: