Apel i inicijativa HNV-a

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 19. svibnja 2014. - 23:20
Autor: 

Hrvatsko nacionalno vijeće  upućuje apel svim građanima i ljudima dobre volje  da se uključe u skladu sa svojim mogućnostima,  u  pomoć ugroženima na poplavljenim područjima u cijeloj regiji.

Pomoći možete doniranjem sredstava na sljedeće načine:

  1. Za korisnike mobilne telefonije svih mreža u Crnoj Gori otvorena je SMS donatorska linija . Poruku je potrebno poslati na broj 14543, a cijena SMS-a je 1 euro. Crveni krst Crne Gore otvorio je žiro račun za pomoć stanovnicima u regiji  koji su ugroženi poplavama.

                  Broj žiro računa je 520-2923-36, kod Hipotekarne banke.

  1. Humanitarnu pomoć možete donijeti  i u prostorije Parohijskog doma  u Tivtu. Pomoć se prikuplja u novcu, trajnoj hrani, pokrivačima, posteljini i sredstvima za higijenu svakog dana od 8-20 sati u Parohijskom domu u Tivtu. Prva akcija prikupljanja je od danas do 25. 5.  Donacije mogu biti i u vidu lijekova. Pomoć u novcu  se može uplatiti na broj žiro računa hrama Svetog Save 505-1481-067 kod  Atlas Mont banke sa naznakom „ postradalim u poplavama“.  Sva prikupljena pomoć bit ĆE  distribuirana preko Mitropolije i Patrijaršije ugroženom stanovništvu u cijeloj regiji, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.
  2. Humanitarna pomoć se može donijeti i u Crkvenu opštinu kotorsku. Pomoć se prikuplja u prostorijama  pored crkve Svetog Nikole u Kotoru . Svi zainteresirani građani  svoj doprinos ovoj akciji mogu dati svakoga dana od 8 do 20 sati.
  3. “Kotor ne zaboravlja” - naziv je humanitarne akcije koja, u organizaciji kotorskog nevladinog sektora, ima za cilj prikupljanje i slanje pomoći stanovništvu poplavljenih krajeva.

U okviru ove akcije danas  i u utorak 20. 5.  od 9 do 21 sat građani  vodu, mlijeko, konzerve, pelene i higijenska sredstva mogu donirati na punktovima za prikupljanje pomoći u marketima “Roda”, “Voli”, “Ela”, “Laković”, kao i u šoping centru “Kamelija”.

  1. Hrvatski crveni križ pokrenuo je apel za prikupljanje pomoći stanovnicima koji žive na područjima pogođenima poplavama u Republici Hrvatskoj.

Donacije se mogu uputiti:

-          uplatama na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08* (primjer internet uplate i opće uplatnice)-

-           iz Republike Hrvatske  pozivom na donatorski telefon broj 060 90 11 (6,25 kn, PDV uključen)**

-          on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog crvenog križa. Sve on-line uplate izvršene putem PBZ Carda, uplate u poslovnicama Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke oslobođene su bankovnih naknada.*

-          Prilikom uplate iz inozemstva koristite SWIFT: PBZGHR2X

  1. Prva banka je pokrenula humanitarnu akciju za pomoć  povodom teške elementarne nepogode koja je pogodila države regije.

Iz Prve banke su pozvali sva pravna i fizička lica u Crnoj Gori da se pridruže ovoj humanitarnoj akciji i da pomognu uplatama na žiro račun 535-0000000014073-55, sa naznakom “Pomoć poplavljenim područjima Republike Srbije”, i na 535-0000000014074-52, sa naznakom “Pomoć poplavljenim područjima Bosne i Hercegovine”.

  1. Građani i  privredni subjekti u mogućnosti su da daju svoj doprinos za pomoć ugroženom stanovništvu u Bosni i Hercegovini  preko Crvenoga križa Bosne i Hercegovine mogu to učiniti  putem uplata na donatorski račun sa naznakom „ZA POMOĆ STANOVNIŠTVU POPLAVLJENIH PODRUČJA“. Broj žiro računa  u Raiffeisen banci za uplate iz inozemstva je :

 

RAIFFEISEN BANK d.d. BiH

SWIFT CODE : RZBABA2S

IBAN CODE: BA391610000000850119

FULL BENEFICIARY NAME : CRVENI KRIZ FEDERACIJE BIH SARAJEVO

FULL BENEFICIARY ADDRESS: NEDIMA FILIPOVICA 9

 

Mladen Perušina, aktivni član hrvatske zajednice, obratio se Hrvatskome nacionalnom vijeću Crne Gore s idejom da se pokrene inicijativa i mobilizira određeni broj  radno sposobnih ljudi, koji bi se bili voljni uputili u poplavljena područja na području Posavine, te se staviti na raspolaganje tamošnjim županijskim, gradskim i općinskim vlastima.

Predsjednik Vijeća Zvonimir Deković već je stupio u kontakt s pročelnicima županijskih ureda na području ugroženim poplavama, te im ponudio pomoć u ljudstvu i materijalu i iz naših krajeva.

Sve zainteresirane  molimo da se za više informacija obrate na kontakt telefona Mladena Perušine - 067 681 803.

 

Hrvatsko nacionalno vijeće CG