Bar - Otvoren Pastoralni centar u novoj konkatedrali

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 04. kolovoza 2014. - 11:19
Autor: 

Uz nazočnost nekoliko stotina, možda i cijelih tisuću vjernika, u novoj konkatedrali sv.Petra u Baru je u nedjelju, 3. Kolovoza u 11 sati održana svečana Sveta misa prigodom blasoslova katoličkog pastoralnog centra. Dvorana Pastoralnog centra se nalazi u prostoru tzv. kripte, tj. ispod glavnog oltara, koji još uvijek nije zvanično otvoren i blagoslovljen. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je Uzoriti kardinal mons.Gualtiero Bassetti, nadbiskup talijanskog grada Peruđe, koji je doputovao u pratnji nekoliko svećenika, te skupine hodočasnika iz ove Nadbiskupije koja pripada talijanskoj regiji Umbria. Koncelebrirali su mons.Zef Gashi, nadbiskup barski, mons.Luciano Agostini, biskup Sape u Albaniji, biskup Kosova mons.Dode Gjergji, te svećenici i redovnici iz pomenutih dijeceza, uklučujući i barskog župnika don Sima Ljuljića. Misi je nazočio i veliki broj redovnica (Sestre Franjevke i Sestre Svetog Križa) iz cijele Nadbiskupije i susjednih biskupija. Svojim prekrasnim pjevanjem ovo misno slavlje uzveličao je pjevački zbor "Naša Lipa" iz grada Tuhelja u Hrvatskom Zagorju pod ravnanjem maestra Armanda Slavičeka. Veliku zaslugu za dolazak ovog Zbora ima g-đa Marija Jovović iz Zagreba, koja već godinama dovodi hrvatske hodočasnike iz Zagreba i okolice u Boku, Bar i Crnu Goru.

Pored vjernika katedralne župe Bar i vjernika iz okolnih župa i dekanata, te hodočasnika iz Italije i Hrvatske, svečanosti je nazočio i veliki broj katoličkih vjernika koji kao turisti ovih dana borave u Baru i Crnoj Gori, osobito iz Poljske, ali i Slovačke, Češke, Mađarske, Ukrajine, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije (Vojvodine), Albanije, Francuske, Njemačke, SAD i drugih zemalja. Sveta misa je služena na latinskom i hrvatskom jeziku, biblijska čitanja su bila na hrvatskom i albanskom, Evanđelje i homilija na talijanskom, dok su molitve vjernika, pored navedenih, izgovorene i na poljskom i engleskom jeziku.

U svojoj propovijedi, Uzoriti kardinal mons.Bassetti je naglasio kako njegov i dolazak talijanskih hodočasnika u grad Bar (tal. Antivari) i ovu drevnu Nadbiskupiju nije slučajan, već ih na najljepši način povezuje fra Giovanni di Pian Carpine, rodom iz Umbrije, iz okolice Peruđe, izravni učenik Sv.Franje Asiškog, koji je od 1248. - 1252. godine bio barski nadbiskup, gdje je okončao svoj život, a moguće i pokopan. Barski nadbiskup Ivan II (Giovanni di Pian Carpine) je diljem svijeta poznat jer je kao papinski izaslanik prije Marka Pola otputovao u diplomatsko-vjersku misiju u Mongoliju, o čemu je kao svjedočanstvo napisao dvije knjige. Naglašeno je također da će novootvoreni katolički Pastoralni centar ubuduće biti mjesto gdje će se održavati vjerski, ali i kulturni događaji (koncerti, kazališne predstave, izložbe, promocije knjiga) koji su od značaja, ne samo za katoličke vjernike, već za sve građane Bara i njihove goste. Na koncu, gosti iz Italije su mons.Gashiju poklonili misnicu, kalež i dvije knjige već spomenutog barskog nadbiskupa Carpinija iz XIII. st.

Uz srdačne čestitke za otvorenje ovog Centra, moramo na koncu konstatirati i par "sitnica" koje su "visjele u zraku". Naime, bilo je više nego primjetno da su barski vjernici bili potpuno izopćeni iz organizacije ovog za njih značajnog događaja, te da se na Misi u tom smislu ni po čemu nisu razlikovali od nekog od npr. poljskih ili talijanskih turista. Na pomenutu svečanost nije pozvan nitko od predstavnika Države, Općine Bar, drugih vjerskih zajednica, a nekoliko novinara je samoinicijativno došlo kako bi izvijestili o ovom događaju. Brojni barski katolički vjernici su, uz negodovanje, pitali zbog čega među njima ovog za njih svečanog dana nisu bili susjedni kotorski biskup mons.Ilija Janjić, susjedni župnik Sutomora, Brce i Sušnja don Dejan Turza, a primjetna je bila i manja nazočnost vjernika iz ovih župa koje se nalaze u neposrednoj blizini Bara. Također, postavljeno je i pitanje zbog čega, uz (nad)biskupe iz Italije, Albanije i Kosova (koji su, treba li to naglasiti, više nego dobro došli!), nije bilo nekog od (nad)biskupa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Slovenije. Budući da tek slijedi posveta glavnog oltara, tj. blagoslov konkatedrale sv.Petra, nadamo se da ćemo odgovore na neka od ovih pitanja dobiti upravo tada.

Koristimo prigodu da barskom nadbiskupu mons.Gashiju, svećenstvu, redovništvu te vjernicima župe Bar najsrdačnije čestitamo otvorenje Pastoralnog centra, uz želju da dragi Bog i Majka Božja, čiji blagdan uskoro slavimo, pomognu da ovaj dio puka Božjega što prije dobije svoj hram u novom dijelu ovog lijepog, drvnog i znamenitog grada.