Botica: Monografija povodom 165.godina Pomorske škole Kotor

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 20. lipnja 2014. - 12:49
Autor: 

Gost emisije Bokobran bio je direktor srednje Pomorske škole iz Kotora Veljko Botica povodom predstojeće proslave 165 godina postojanja škole.

 "Naime, Austrijski car je izdao ukaz kojim je ova škola osnovana 1849. godine. O školi se u ovom proteklom periodu veoma malo pisalo. Napravili smo napor, gospodin Ljubo Mačić je dvije godine marljivog rada uložio u školsku monografiju koja bi trebala svjetlost dana da ugleda na dan kada je ukaz austrijskog cara stigao u Kotor, 24. septembra. Naše aktivnosti sa ambasadom Austrije idu u tom pravcu. Moram takođe da kažem da smo zahvaljujući ambasadi Austrije, uspjeli ove godine da pronađemo ukaz u originalu u Beču, u njihovom arhivu, tako da je to jedan lijep povod. Ljudi nam pomažu, vode računa o nama i mi koristimo priliku da ih ugostimo", kazao je Botica.

Direktor srednje pomorske škole Veljko Botica je rekao da se ova škola razlikuje od drugih i po tome što sami obezbjeđuju znatna materijalna sredstva kroz program obrazovanja odraslih, tj. prekvalifikaciju zanimanja, od sredstava školske kantine, koja nije iznajmljena trećim licima već sama škola na taj način prihoduje. Sredstva se ulažu u opremanje tehničkih i tehnoloških uvjeta rada.

"Naravno, jedan dio sredstava u datom trenutku kad vidimo da postoji neka potreba, škola upućuje i ustanovama u smislu obrazovanja tako da podržimo i druge škole. U tom dijelu nesebično gledamo da, stvarno onima kojima je potrebna materijalna pomoć, u svakom trenutku pomognemo"  između ostalog, rekao je on..

Razgovor u cjelini poslušajte u emisiji.....